11 anys oferint teràpia musical als més petits
17 d'abril de 2025 a les 8:59Els infants i joves ingressats al Parc Taulí poden gaudir de la musicoteràpia cada dijous a la tarda.
Cada dijous a la tarda, dos musicoterapeutes visiten els infants i joves ingressats a les diferents àrees de pediatria del Parc Taulí: planta de pediatra, Unitat de Neonatologia i les Unitats de Cures Intensives pediàtriques i neonatals. Aquestes sessions són breus i adaptades a les necessitats específiques de cada infant i dels seus familiars. En aquest sentit, és molt important la visió professional de l’equip d’infermeria i de la treballadora social que són els que tenen la visió general de tots els petits i joves ingressats, identificant quins són els millors candidats per gaudir de la musicoteràpia.
L’objectiu principal d’aquesta teràpia és proporcionar, a través de la música, benestar, plaer i tranquil·litat. Núria Bonet, una de les fundades de l’Associació Ressò, explica que “és un moment de distensió dins de l’habitació. L’infant o el jove oblida que està a l’hospital. La música ens permet expressar diferents emocions: neguits, alegria, ràbia... i ells la utilitzen per alliberar-se”.
La visió dels professionals de l’equip d’infermeria sobre l’impacte de la musicoteràpia és molt semblant a la dels terapeutes musicals. “Els ajuda a trencar la rutina i a gestionar les situacions d’estrès. És una eina que els ajuda a distreure’s, als infants i als seus acompanyants”, explica Mireia Méndez, infermera de la planta d’hospitalització pediàtrica del Parc Taulí.
Però aquesta teràpia, no només és beneficiosa per a les persones hospitalitzades i els seus familiars, sinó també per als professionals assistencials, “ens ajuda a gestionar situacions complicades, com poden ser les cures, i a crear un vincle amb el pacient i els seus acompanyants, més enllà de la sanitària. Ens ajuda a generar complicitats”, explica Mireia Méndez.
Tant els professionals com els musicoterapeutes coincideixen a valorar molt positivament aquesta activitat. “Després de l’activitat els veiem més comunicatius, més relaxats. Hi ha un ambient de pau i desconnexió de l’ambient hospitalari. Poden ser nens i no pacients durant una estona”, assegura Méndez. Per la seva banda, Núria Bonet referma que “és una eina molt útil, en el suport emocional del nen hospitalitzat i de la seva família”.
Els familiars o tutors que acompanyen aquests infants i joves agraeixen molt aquesta activitat, com explica el pare del Guiu, de la Unitat de Neonatologia, “és el canvi de la rutina que tens cada dia i oblides, per un moment, que ets a l’hospital. Un cop han passat, el Guiu està més actiu i menys enfadat. Si sabessin parlar, ho acabarien demanant”.