11 de setembre: la lluita per la defensa de la identitat i les institucions
9 de setembre de 2011 a les 0:00Els jardins de Ca n’Ortadó acollien ahir una xerrada sobre els fets històrics que es van produir al voltant de l’11 de setembre del 1714 dins del programa “Conèixer Cerdanyola, Conèixer Catalunya” i que inicia els actes de commemoració de la Diada a la ciutat.
Per quart any consecutiu, les regidories de Cultura i Drets Civils, conjuntament amb el Servei Local de Català, organitzen aquest programa amb l’objectiu de divulgar la cultura i la història de Catalunya, especialment entre les persones nouvingudes a la nostra ciutat.
La xerrada ha anat a càrrec de l’historiador Jordi Pisa, el qual es va marcar com a objectiu explicar perquè es va escollir la data de l’11 de setembre per celebrar la Diada Nacional de Catalunya.
Per a Pisa, els conflictes entre les Corones d’Aragó i Catalunya amb la de Castella arrenquen amb el casament dels Reis Catòlics, ja que, segons ell, la seva política es basarà en tres eixos fonamentals: una política centralista, absolutista i castellà-centrista, sense tenir en compte altres territoris.
I és a partir d’aquí que Catalunya intentarà defensar les seves institucions i els seus costums, com a territori històric
Després de fer un breu repàs històric fins als fets de l’11 de setembre, Pisa assegura que amb aquesta data no es commemora una derrota, sinó la lluita i la defensa de la seva identitat i institucions.
Pisa creu que la situació actual no és gaire diferent als fets històrics explicats, ja que aquest concepte unificador encara continua vigent. L’acte va finalitzar amb el Cant dels Segadors, a càrrec de corals locals.
Les xerrades sobre l’origen de la commemoració de l’11 de setembre continuaran al llarg del mes d’octubre en diverses entitats i centres de la població.
Els actes continuen el diumenge 13 de novembre amb els contes i llegendes de Sant Martí. Coincidint amb la festa local, aquest any hi haurà un contacontes i un taller infantil al Museu de Ca n’Ortadó.
Els dies 16 i 17 de novembre es portarà a terme el curs de divulgació Conèixer Catalunya: història i tradicions, a l’Ateneu de Cerdanyola. Per assistir al curs cal fer una inscripció prèvia al Servei Local de Català.
Finalment, el programa es clourà amb dues visites guiades al Museu d'Història de Catalunya i al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver de Cerdanyola. Per poder assistir a la visita al Museu d’Història de Catalunya també cal fer la inscripció al SLC.