Toni Álvaro presenta 120 relats sobre persones comuns amb decisions justes per creure en el gènere humà
3 de febrer de 2017 a les 13:56Toni Álvaro presentava ahir a Cerdanyola el seu cant de confiança en el gènere humà que suposa Catálogo de decisiones y fragilidades un llibre que presenta prop de 120 relats sobre persones i col·lectius que al llarg de la història han intentat construir un món millor actuant amb dignitat i en favor de la justícia. L'autor assegura que aquestes persones no són herois, sinó dones i homes que prenen decisions correctes.
Audios
02-02-2017 Toni Álvaro Catálogo de decisiones i fragilidades
02-02-2017 Toni Álvaro Cant de confiança en el gènere humà
L'Lluitadores pels drets socials i de les dones com Teresa Claramunt o Flora Tristán; mestres com Rosa Sensat, Isabel Vila o José Sánchez Rosa; víctimes del Franquisme com Enrique Ruano o María Pérez Lacruz; antifranquistes assassinats durant la Transició com Yolanda González, Gladys del Estal, Juan Carlos García o els advocats d'Atocha; brigadistes internacionals com César Covo; partisans com Artese Benesperi; soldats a la II Guerra Mundial com la columna Dronne de La Nueve -formada per republicans espanyols, dels quals només hi ha un supervivent, Rafael Gómez, i que van ser els primers en entrar en París per alliberar-la de les tropes de Hitler-; salvadors de jueus a la Polònia ocupada pels nazis com Irena Sendler ; periodistes com José Couso o Juantxu Rodríguez; víctimes dels gulags soviètics com Osip Mandelstam o de la dictadura dominicana com les germanes Patria, Minerva i María Teresa Mirabal; vaguistes com els de La Canadiense; mares de la Plaza de Mayo com Azucena Villaflor; anticolonialistes i antiesclavistes com Tupac Amaru II; l'autor de Le temps des cerises, l'himne de la Comuna de París, Jean Baptiste Clément; o fins i tot boxejadors com Jack Johnson, entre molts altres, protagonitzen Catálogo de decisiones y fragilidades.
L'escriptor i periodista cerdanyolenc presentava el llibre en una sala Granados de la Biblioteca Central de la ciutat totalment plena. Toni Álvaro fa, a Catálogo de decisiones y fragilidades, un recorregut per la dignitat des del segle XVIII a l'actualitat amb protagonistes que parlen des de l'abolició de l'esclavitud en una Amèrica que lluitava contra l'imperi colonial espanyol fins el combat contra les onades miserables d'insolidaritat que vivim a la Mediterrània d'avui.
Un llibre que és un al·legat contra la barbàrie i una crida contra la impunitat i que el seu autor destaca molt especialment que és també "un cant a la vida i de confiança en el gènere humà" i en la capacitat de tenir comportaments heroics i també d'estar pendents de la gent que ens envolta en la via qüotidiana. L'autor insisteix que aquestes persones no són herois, sinó que són persones comunes que van fer el que creien que era just i correcte sense esperar premis ni reconeixements.
Toni Álvaro, redactor de Cerdanyola.info i Cerdanyola Ràdio, remarca que el llibre no parla del passat, sinó que els fets dels que es parla a Catálogo de decisiones y fragilidades són ben presents. El llibre desmunta la pretesa condició de modèlica de la Transició denunciant actuacions judicials i policials que, en plena democràcia, convertien assassinats en actes impunes arribant fins i tot a que alguns dels protagonistes han estat premiats i promocionats a les seves carreres. L'autor explica que hi ha exemples vivents que la Transició no és un passat i recorda que el Tribunal d'Ordre Públic de la dictadura franquista va esdevenir l'Audiència Nacional "d'un dia per l'altre, només amb un canvi de xapes a les portes".
Presència de Cerdanyola
Cerdanyola té presència destacada en el llibre amb diverses narracions protagonitzades per cerdanyolencs com el sindicalista Saturnino Bernal o el socorrista de Proactiva Open Arms Albert Roma o amb successos que vabn passar al municipi, com l'execució d'un dels últims afussellats del Franquisme, Txiki. La ciutat era protagonista també a la presentació des de l'inici amb la lectura de Reyes magos en Aiscondel, relat sobre les vagues a la fàbrica cerdanyolenca als anys 60 i 70 que obria l'acte amb una lectura de Soraya Rodríguez i interpretació musical de Jose Antonio Guillem.