Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

12M: la ciutadania elegeix

12M: la ciutadania elegeix

10 de maig de 2024 a les 11:54

16 col·legis electorals, 75 meses amb una urna per dipositar el vot, 43.483 persones amb dret de sufragi, 135 representants al Parlament de Catalunya, 64 candidatures proclamades... són algunes de les dades importants d’una jornada de diumenge, 12 de maig, en què elegirem els diputats que al seu temps triaran la persona que ocupi la presidència de la Generalitat i formi govern per als pròxims quatre anys.

Des de les 9 hores del matí a les 20 hores del matí d’aquest diumenge 12 de maig, 16 col·legis electorals repartits per tot el municipis de Cerdanyola recolliran els vots de la ciutadania en 75 meses electorals.

43.483 persones de la ciutat tenen dret de vot en aquestes eleccions al Parlament de Catalunya i contribuiran, amb el seu sufragi, a elegir els 135 representants de la ciutadania a la cambra del parc de la Ciutadella de Barcelona, 85 d’ells a la nostra circumscripció, la de Barcelona.

En total, s’han proclamat 64 candidatures, però a Barcelona hi ha 16 opcions. Entre elles la ciutadania de Cerdanyola votarà per escollir els seus representants, amb quatre cerdanyolencs presents a les llistes: David González, número 23 de la llista del PSC; Santi Cayuela, número 74 de la candidatura de Comuns Sumar; Óscar Conde, número 22 a Vox; i Edu Garzón com a número 48 a la llista de la CUP. De tots ells, González, actual diputat, és l’únic que parteix amb opcions reals de ser diputat en el pròxim mandat.

135 representants a escollir

El Parlament és la institució que exerceix la potestat legislativa, aprova els pressupostos de la Generalitat i controla i impulsa l'acció política i de govern. Es compon de 135 diputats o diputades, que s’escullen entre les quatre circumscripcions electorals segons la distribució següent:

  • Barcelona: 85
  • Tarragona: 18
  • Girona: 17
  • Lleida: 15

Els diputats són elegits per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret. El sistema electoral que regeix és de representació proporcional i l’objectiu és assegurar la representació adequada de totes les zones del territori de Catalunya. Els electors de la circumscripció de Barcelona triem entre 22 candidatures, proclamades oficialment.

Les característiques essencials del sistema electoral d’elecció directa dels diputats són les següents:

  • Les circumscripcions electorals són les províncies.
  • Les candidatures es presenten en llistes tancades i bloquejades.
  • Hi ha una barrera electoral del 3% dels vots vàlids en la circumscripció
  • El repartiment d’escons es fa segons la fórmula d’Hondt.

Dins dels 20 dies següents a la data de les eleccions (dies feiners de dilluns a divendres) es constitueix el Parlament amb els diputats escollits. Un cop constituït el Parlament, el president o presidenta de la Generalitat és elegit pel Parlament d’entre els seus membres.

El mandat dels diputats finalitza en complir-se els quatre anys des de la data de les eleccions, però pot acabar anticipadament, en dos cassos:

  • Si no té lloc la investidura del president o presidenta de la Generalitat.
  • Per dissolució anticipada, acordada pel president o presidenta de la Generalitat.