Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Opinió

21 de setembre : Dia Mundial de l'Alzheimer

21 de setembre de 2021 a les 15:49

La malaltia d'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva i s'ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans. Com a conseqüència de l'envelliment de la població cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia

Des de Promoció de la salut amb la voluntat de sensibilitzar a la població sobre temes de salut i aconsellar sobre pautes preventives avui volem sumar-nos a la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer.

Aquesta diada vol donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials.

La malaltia d'Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l'aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per fer la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l'edat evolucionaran cap a la malaltia d'Alzheimer.

Fases d'evolució de la malaltia

S'han diferenciat tres fases d'evolució de la malaltia:

• Fase inicial: les persones afectades tenen oblits freqüents dels records més recents, presenten signes d'irritabilitat i cert grau de depressió. A poc a poc, s'accentua la pèrdua de memòria, la manca de percepció dels dèficits i es tenen dificultats per retenir la informació. En les persones més joves, sobretot s'observa que tenen dificultats per treballar.

• Fase moderada: s'afegeix la confusió de llocs i dates i la pèrdua de vocabulari. També són importants les constants repeticions de la mateixa pregunta o acció, així com problemes d'identificació d'objectes comuns, persones conegudes, colors, sons o olors. Sovint els pacients tenen dificultats per manejar objectes d'ús habitual i també pateixen alteracions en la seva manera de ser. Es poden donar casos d'agitació, inquietud, nerviosisme, depressió, irritabilitat, agressivitat, tenir idees paranoiques o al·lucinacions.

• Fase avançada: es produeix un deteriorament important de la persona afectada i es tornarà totalment dependent pel que fa a la seva cura personal (alimentació, higiene i vestir). Perdrà la capacitat per parlar, entendre, caminar...,pot arribar a no reconèixer alguns dels seus familiars més propers.

Actualment no hi ha cap tractament reconegut i eficaç que pugui curar l’Alzheimer o revertir la seva evolució progressiva. És una malaltia incurable, degenerativa i terminal, però una detecció precoç i un correcte acompanyament, ajuden a millorar l´evolució de la malaltia.

La regidora de Promoció de la salut Carme Arché Ametller envia un missatge de suport a les persones afectades i convida a solidaritzar-nos amb elles. “Volem donar visibilitat a la malaltia, cal contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia d'Alzheimer i la dels seus cuidadors familiars. La família d'una persona amb malaltia d'Alzheimer és la que diàriament té cura d’ella, afronta els problemes que sorgeixen, els seus canvis constants i la que ha d'invertir més temps en la cura del seu familiar”.

Promoció de la salut de l'Ajuntament de Cerdanyola

....................................................................................................................................................................................................................

  • Webs d’interès: https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/A/alzheimer/enllasos/pubdemencies.pdf
  • https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/dies-mundials/dia-mundial-alzheimer/
  • Link Videos https://www.youtube.com/watch?v=cIdt48cc5LU
  • https://www.youtube.com/watch?v=S0NojS-FfZ8