Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • 21D: 43.233 cerdanyolencs votaran en les eleccions més decisives
21D: 43.233 cerdanyolencs votaran en les eleccions més decisives

21D: 43.233 cerdanyolencs votaran en les eleccions més decisives

20 de desembre de 2017 a les 11:55

43.223 persones de Cerdanyola tenen dret a vot en les eleccions al Parlament més atípiques des dels comicis de 1980 i també les més decisives. 16 candidatures es presenten a la circumscripció de Barcelona en uns comicis en què totes les formacions fan una crida a una participació massiva i totes les enquestes donen per fet que seran les eleccions en què més votants hi haurà.

43.223 persones de Cerdanyola poden votar en les eleccions d’aquest 21 de desembre de 2017 per escollir els 135 diputats del Parlament de Catalunya, 85 dels quals corresponen a la circumscripció provincial de Barcelona. El vot es podrà fer efectiu a Cerdanyola en els 13 col·legis electorals repartits pel municipi amb un total de 66 meses per a les quals 594 persones han estat designades com a president o vocal, titulars o suplents.

La votació s’obre a les 9 hores i els col·legis electorals tanquen a les 20 hores, qui estigui dins del recinte en aquell moment podrà votar encara que s’hagi complert l’hora, però no es deixarà entrar a ningú més enllà de les 20 hores.

Representants dels partits i de l'Administració

Les candidatures disposen de representants en els seus apoderats i interventors, aquests últims només com a representants en una única mesa. L’administració també disposa de representants a tots els col·legis electorals per facilitar la votació a la ciutadania, per exemple, accedint a la consulta del cens electoral. A més, aquests representants s’encarreguen de transmetre al Centre de Recollida d’Informació (CRI) les dades de totes les fases del dia 21 de desembre: obertura, comunicació de les dades dels membres de les meses electorals, primer i segon avanç de participació i escrutini.

Els diputats són elegits per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret amb un sistema proporcional, és a dir, els escons al Parlament es reparteixen entre les llistes electorals en proporció als vots que cadascuna ha obtingut tenint en compte que la llei marca que s’ha d’assegurar la representació adequada de totes les zones del territori de Catalunya. La llei d’Hondt és la fórmula electoral mitjançant la qual es reparteixen els escons entre les candidatures que hagin obtingut, com a mínim, el 3% dels vots vàlids emesos a la circumscripció.

Votació en dia feiner

Des del 15 de juny de 1989, quan es va votar per primer cop a les eleccions al Parlament europeu, no coincidia una jornada electoral amb un dia laborable. Això provoca que les empreses estiguin obligades a donar temps als treballadors per poder exercir el seu dret de vot. 

Els permisos es regulen en funció de la major o menor coincidència de temps entre l'horari laboral i el de votació. Per regla general, la durada màxima del permís a la feina per votar és de quatre hores, sense cap descompte del salari.

Si l'horari de treball coincideix en dues o més hores i menys de quatre amb l'horari de votació, els treballadors disposaran d'un permís retribuït de dues hores. Els empleats amb un horari de treball que coincideix en quatre o més hores i menys de sis amb l'horari d'obertura de les meses electorals, tindran un permís retribuït de tres hores.

Si la coincidència entre jornada laboral i jornada electoral és sis o més hores, els empleats han de gaudir d'un permís retribuït de quatre hores.

Si la votació no coincideix amb la jornada laboral o amb un període inferior a les dues hores, la cosa canvia i els treballadors no tenen dret a permís retribuït per part de les empreses.

Els treballadors amb contractes a temps parcial tenen permisos retribuïts reduïts en proporció a la jornada de treball que desenvolupin. L'empresa és la responsable de la distribució del període en què els treballadors disposen del permís per a acudir a votar.