Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • 24 alumnes de Cerdanyola participen en la IX edició del Campus Ítaca
24 alumnes de Cerdanyola participen en la IX edició del Campus Ítaca

24 alumnes de Cerdanyola participen en la IX edició del Campus Ítaca

13 de juny de 2012 a les 0:00

L’alumnat de 3r d'ESO realitzarà diferents activitats a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant dues setmanes amb l’objectiu d’animar-los a continuar estudiant després de l'ensenyament secundari obligatori.

24 alumnes de 3 instituts de Cerdanyola, Banús, Gorgs i Forat del Vent, participen enguany a la IX edició del Campus Ítaca, un projecte que tots els anys porta estudiants d'ESO a realitzar estades de dues setmanes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en tres torns.

Enguany, participen un total de 432 alumnes procedents de 55 instituts del Vallès Occidental i de l'Oriental, del Baix Llobregat, de l'Alt Penedès, del Bages i del Berguedà.

El programa va adreçat a nois i noies de 15 anys que han acabat 3r d’ESO i que durant el proper curs, l’últim de l’etapa d’escolarització obligatòria, hauran d’optar entre accedir al món laboral, cursar algun mòdul professional de grau mitjà o fer batxillerat.

L'objectiu és animar els alumnes a continuar estudiant després de l'ensenyament secundari obligatori. Per això, el programa es dirigeix a estudiants amb bones capacitats acadèmiques que, pel seu entorn social o familiar, potser no sempre se senten atrets per l'opció de seguir estudiant.

La coordinadora del Campus Ítaca, Christiane Guerao, explica que per posar aquest estímul a les ments dels alumnes intenten obrir-los els ulls en un context diferent i així es dóna el primer pas, sortint del seu lloc habitual. Després, un cop al campus de l’Autònoma, s’organitzen activitats diverses en les que prima el treball cooperatiu i pràctic. L’alumne ha d’investigar i és el protagonista del seu aprenentatge i així veu que estudiar no és només “posar colzes” sinó que són moltes coses més.

Els alumnes fan estades de dues setmanes de duració repartides en tres torns. Durant l'estada a la UAB, els estudiants realitzen diferents activitats tutelats per docents de la universitat. Treballen en la resolució de problemes, discuteixen sobre temes que els afecten i conviuen amb companys d'entorns socials diversos.

Cada jornada al Campus Ítaca es desenvolupa entre les 9 hores i les 18 hores. A més de realitzar projectes en grup, els estudiants participen en tallers, debats i concursos de relats, es familiaritzen amb el campus de la UAB i fan sortides a Barcelona per conèixer els museus del centre de la ciutat. Realitzen també activitats esportives a les instal·lacions del Servei d'Activitat Física (SAF) i diferents tipus d'activitats culturals: teatre, plàstica, música, dansa...

Tot i que es tracta d’una iniciativa consolidada, Guerao remarca que cada any actualitzen les activitats introduïnt temàtiques noves i mirant que els continguts estiguin al dia.

El campus està organitzat per l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) i per la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB amb el patrocini de Banco Santander. El Campus Ítaca implica també un nodrit col·lectiu de persones de diferents serveis, departaments i facultats. Des del 2004, ja se n'han realitzat vuit edicions que han comptat amb la participació de més de 6.000 alumnes.

La selecció dels alumnes “és molt laboriosa”, segons la coordinadora del projecte, ja que es trien només 8 de cada centre. El programa estableix uns criteris fixes de selecció i els centres, segons les seves característiques, trien als vuit alumnes participants. Així, la composició final de l’alumnat del Campus és heterogènia tant pel que fa les seves capacitats com per la seva realitat social.

El perfil d’alumnat al qual va adreçat és el d'estudiants amb bones capacitats acadèmiques però que per diferents motius (entorn familiar i social, crisi de l’adolescència, desig de disposar de més diners per a consum personal, etc.) algunes vegades no se senten atrets per l’opció de continuar estudiant. Sovint, tampoc no s’adonen de la importància de la formació per al seu futur professional i laboral, que encara veuen molt llunyà.

Christiane Guerao indica que dels 432 alumnes, una mica més de la meitat són de l’entorn més proper de la universitat, és a dir del Vallès Occidental, però també n’hi ha d’altres comarques.

Beques-salari

En paral·lel, la UAB ha obert la quarta convocatòria de les beques-salari Ítaca-Banco Santander per al curs 2012-2013, dirigides a estudiants de centres que hagin participat al Campus Ítaca. Seguint amb l'objectiu de procurar que cap estudiant no vegi minvades les seves possibilitats d'accedir a una formació superior a causa dels recursos econòmics del seu entorn familiar, la UAB i Banco Santander convoquen aquestes beques-salari per donar sortida a les expectatives de futur de joves talents que, d’una altra manera, serien inviables.