25 anys de l'escola Saltells: la responsabilitat compartida d'educar els infants
24 de novembre de 2004 a les 0:00L’educació dels infants requereix de la participació conjunta dels pares, l’escola, però també d’altres actors que conformen la nostra societat. El col.legi Saltells continua les activitats commemoratives del seu 25è aniversari i ahir acollia una xerrada en què es remarcava que cal potenciar l’autoestima als infants, fent-los costat en el seu procés d’aprenentatge vital però sense caure en una sobreprotecció que impedeixi el seu creixement com a persones amb capacitat crítica per enfrontar-se als reptes de la vida.
Aquest és el missatge principal de la psicòloga Mari Pau González, qui ahir va participar en una taula rodona dedicada a l’educació dels fills celebrada al CEIP Saltells en motiu del 25è aniversari del centre, remarcava la responsabilitat de tota la societat a l’hora d’educar els infants.
En tot aquest procés els pares han de tenir un paper molt important, donat que el seu comportament serà un referent a seguir pels seus fills. El respecte mutu, la confiança en els infants, respectant-los i estimant-los pel que són i l’establiment de canals de comunicació entre progenitors i infants poden ajudar a modelar ciutadans capaços de reeixir en una societat canviant en la qual viuran i que ben bé no saben com serà.
L’educació dels fills és una tasca en la qual també hi ha lloc per a l’equivocació del pares, per la demanda de perdó als infants en el cas d’alguna equivocació. Aquests gestos constaten i refermen la idea davant els fills que els pares són humans, amb sentiments, refermant la seva autoritat. Mari Pau González destaca que tot i els fracassos, sempre cap veure els aspectes positius de l’educació.
Els diversos agents que participen en l’educació dels infants han de formar persones que probablement aprendran durant tota la seva vida, dotar-les d’una visió crítica de la seva realitat més propera i proveïdes d’uns referents morals que passin tractar l’altri respectuosament, com els agradaria els tractessin a ells mateixos. González sintetitza els punts que els pares i les mares haurien de tenir presents en l’educació dels seus fills.
Per potenciar el creixement dels infants cal que els pares estableixin espais en els quals es relacionin pares i fills, on els joves se sentin estimats i siguin escoltats per l’adult, sentint-se partícips i membres de la unitat familiar.