30 anys de Centre d'Estudis Demogràfics amb el repte d'obrir noves investigacions
12 de febrer de 2014 a les 14:02La directora del Centre i catedràtica de Geografia Humana de la UAB, Anna Cabré, destaca com a una de les dades més destacades d'aquest període el creixement "fora de sèrie" de la població catalana que en poc més de 10 anys ha passat de sis milions d'habitants a set i mig
El Centre d’Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha celebrat el seu 30è aniversari amb el repte de continuar amb les línies d’investigació que actualment desenvolupen i poder explorar-ne de noves.
La directora del centre, Anna Cabré, fa una valoració molt positiva d’aquestes tres dècades de vida. Cabré recorda que el centre va néixer amb 4 treballadors i avui dia són “un centre consolidat” en el que hi treballen unes 70 persones entre investigadors, personal administratiu i investigadors en formació, amb un edifici propi i “fent una activitat de recerca de primera línia que té un reconeixement internacional”. Segons destaca, estan molt contents perquè quan van començar no s’esperaven arribar tan lluny.
Durant l’acte de celebració del 30è aniversari que es va fer al Parlament, la directora va oferir la conferència “Érem sis milions i en som set i mig”, un titular que reflecteix els grans canvis que ha experimentat Catalunya en aquests 30 anys i que el centre ha anat explicant.
Precisament, aquest augment de població és una de les dades més significatives per a Anna Cabré. Segons comenta, “un canvi de població d’aquesta envergadura és una cosa fora de sèrie”. La directora del CED afegeix que a Catalunya estem acostumats a grans alts i baixos en el creixement i a períodes de creixement molt forts lligats a la immigració però, insisteix, “com aquest últim, tan gran i concentrat en el temps, no n’hi ha cap”. Segons afirma, ni durant les onades migratòries dels anys 50 i 60 es va arribar a sumar 1 milió de persones de cop. “Ha estat una cosa extraordinària tant en el nostre context català com a nivell mundial”. I, a més, s’ha de tenir en compte que aquest creixement s’ha acabat “abruptament i, potser en els propers anys, passarem a un període de decreixement”.
La baixa natalitat a Catalunya és una dada demogràfica sempre en boca de la societat, però que Cabré vol desmitificar. Segons explica, la natalitat és baixa a Catalunya “com a tot arreu”, i afegeix que “no és fonamentalment diferent a la de la Unió Europea”. A més, assegura que la previsió és que tot el segle XXI sigui de baixa natalitat”.
La directora del Centre d’Estudis Demogràfics remarca que sempre agrada parlar de la demografia “com a una font de perills”, però recorda que fins fa poc, “quan arribaven a Catalunya 100 mil persones per any, que era una cosa fora de sèrie, anòmala, ningú preguntava res i, en canvi, hi ha una sèrie de temes dels que sempre es parla com la natalitat baixa o l’envelliment”. Són temes, segons apunta, considerats “negatius i sobre els que parlen molt els periodistes i els polítics”, però assenyala que hi ha altres com que la vida “s’està allargant portentosament a ritme de 10 minuts per hora” o que ara neixen més criatures que fa 30 anys o que la població catalana creix més depressa que la població mundial, els quals no es tracten.
Anna Cabré comenta que al 1900 l’esperança de vida era de 40 anys i ara és de 81 anys. Tot i aquest important canvi, Anna Cabré destaca que ara l’esperança de vida s’està allargant encara més depressa, no sols és el doble sinó que està creixent i en aquestes moments “no es veuen el límits de la vida humana”. Segons explica, Nacions Unides calcula que a l'horitzó del 2100 l’esperança de vida als països desenvolupats serà de 103 anys i de 93 a la resta.
Un centre de referència
El Centre d'Estudis Demogràfics (CED) és un centre de recerca de les estructures i les dinàmiques poblacionals. Creat al 1984 per un conveni entre la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona, adopta des de 1985 la forma de Consorci, regit per representants de cada una d'aquestes institucions promotores i per la pròpia directora del CED, que constitueixen el Consell de Govern del Centre.
L'activitat investigadora es concreta en diferents línies permanents de recerca i en treballs específics per encàrrecs provinents de l'àmbit públic i privat.
Forma especialistes en estudis sobre població i difon els resultats de les seves investigacions mitjançant cursos, seminaris i publicacions. Manté vincles estables i intercanvis d'àmbit nacional i internacional amb d'altres centres de recerca i amb diverses universitats.
Disposa de biblioteca i centre de documentació propis, d'accés públic, amb dades estadístiques, hemeroteca especialitzada i una extensa bibliografia sobre temes de població. També disposa d'un Banc de Dades amb ampli recull d'estadístiques demogràfiques a nivell català, espanyol i europeu.
Els reptes de futur del centre són continuar amb les línies d’investigació que actualment s’estan treballant i procurar que “tinguin finançament” perquè “d’això dependrà poder formar nous investigadors joves”.