Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • 330 joves participen al Campus Ítaca de la UAB per incentivar-los a continuar la...
330 joves participen al Campus Ítaca de la UAB per incentivar-los a continuar la formació

330 joves participen al Campus Ítaca de la UAB per incentivar-los a continuar la formació

18 de juny de 2024 a les 11:50

330 joves alumnes de tercer d'ESO d'una setantena de centres educatius del Vallès Occidental i del Vallès Oriental participaran al Campus Ítaca, que es desenvoluparà entre el 26 de juny i el 16 de juliol. L’objectiu és incentivar-los a continuar la seva formació un cop finalitzada l'etapa obligatòria.

El Campus Ítaca, organitzat per la Fundació Autònoma Solidària i patrocinada pel Banc Santander, arriba enguany a la 21a edició i en ell es faran activitats pedagògiques i lúdiques al campus de Cerdanyola.

El perfil d'alumnat al qual va dirigit el projecte és el d'estudiants amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la manca de referents adults propers amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu. A més d'animar-los a seguir estudiant, el Campus Ítaca vol esdevenir un espai de convivència entre els nois i noies procedents d'entorns socials diversos, així com potenciar l'ús del català com a llengua de comunicació.

Els participants queden repartits en dos torns: el primer farà la seva estada a la UAB del 26 de juny al 4 de juliol, i el segon es desenvoluparà entre el 8 i el 16 de juliol. Durant el Campus Ítaca duen a terme, per grups, activitats pedagògiques —tallers, debats, projectes...— coordinades per professorat de la UAB on posen en pràctica metodologies de recerca, així com també activitats lúdiques i esportives que potencien tant els hàbits saludables com la socialització. Enguany s'estrenen quatre activitats noves de dansa creativa, construcció amb 3D, psicologia positiva i ús saludable de les noves tecnologies.

UABers monitors

Els estudiants estan acompanyats per un cos de 24 monitors format per estudiants de la UAB que estan amb ells durant l'estada al campus, així com en els desplaçaments a la Universitat i durant els àpats, que es consideren una activitat més del programa. Al final de cada torn hi ha un acte de cloenda al qual assisteixen les famílies dels participants i en el qual es mostren els resultats dels projectes de recerca duts a terme per cada grup. L'acte de cloenda del primer torn tindrà lloc el 4 de juliol, i el del segon torn, el 16 de juliol. Tots dos actes començaran a les 17 h i es desenvoluparan simultàniament a la sala d'actes del Rectorat i a l'Auditori de la UAB (Facultat de Filosofia i Lletres).

Tot l'alumnat que participa enguany al Campus Ítaca procedeix d'instituts de Cerdanyola, Badia  Barberà, Caldes de Montbui, Canovelles, Castellar, La Garriga, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Sant Cugat, Sant Quirze, Terrassa, Viladecavalls i Ullastrell.

El Campus Ítaca es duu a terme des de l'any 2004. Al llarg de les diferents edicions hi han participat prop de 7.000 estudiants d'ESO. Els alumnes que finalitzen el batxillerat en un dels centres que han participat en la iniciativa i que es matriculen en el primer curs de qualsevol grau impartit pels centres propis de la UAB poden optar a les beques salari Ítaca-Banco Santander. La borsa de la beca comprèn el pagament de 500 euros mensuals durant deu mesos, renovables durant els anys de durada d'un grau. Inclou també la matrícula gratuïta dels crèdits matriculats per primera vegada. Des de la seva creació ja s'han beneficiat d'aquests ajuts prop de tres-cents joves.