4 de febrer: Dia Mundial contra el Càncer
4 de febrer de 2019 a les 14:02Una pancarta commemorativa penja del balcó de l'Ajuntament en aquesta jornada de sensibilització i lluita contra aquesta malaltia. Dissabte es faran a la plaça de l'Abat Oliba diverses activitats organitzades per la junta local de l'AECC.
Audios
04-02-2019 Entrevista Míriam Pavès
Cerdanyola commemora el Dia Mundial contra el càncer amb diverses activitats, organitzades per la junta local de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) a la plaça de l'Abat Oliba, el dissabte, 9 de febrer. No obstant això, avui dilluns, 4 de febrer, és la jornada mundial de la lluita contra aquesta malaltia, i per això s'ha penjat al balcó de l'Ajuntament una pancarta commemorativa.
La presidenta de la junta local, Míriam Pavès, explica que a partir de les 10h instal·laran una parada on oferiran informació i posaran a la venda diversos objectes fabricats al taller de manualitats de l'entitat per recaptar fons. També està prevista una xocolatada popular i una rifa en la que, entre altres coses, es sortejarà un tractament estètic en cabina per un valor de 90 euros, a càrrec de l'Estudi Míriam Castillo. Ja per la tarda, visitaran la plaça els personatges favorits de la saga galàctica.
Pavés remarca que l'objectiu de l'entitat és donar suport als afectats i a les seves famílies oferint els recursos de que disposen. La junta està formada per persones voluntàries i col·laboradors i oberta a rebre més col·laboracions.
Prevenció i campanyes de sensibilització
Actualment el Vallès Occidental hi ha 11 juntes locals, entre elles la de Cerdanyola i treballen per pal·liar les situacions que envolten al malalt un cop ha rebut el diagnòstic, amb atenció psicològica i recursos socials i econòmics.
També es donen ajuts als pacients i es fan tasques de prevenció i campanyes de sensibilització al carrer. Cal destacar que es destinen recursos a la investigació i per poder portar a terme aquests serveis hi ha equips de voluntaris formats en el tema.
Tot i que l'índex de supervivència és cada cop més alt, el càncer "és una malaltia de la que es parla poc perquè és una patologia molt dura", per això, insisteix la presidenta de la junta local, un dels objectius és ajudar a que es parli d'aquesta afectació perquè "si es trenca aquesta barrera ajudem a que les persones vagin abans al metge i es pugui detectar qualsevol signe d'alarma fent que el pronòstic i tractament sigui més ràpid".
Acompanyar i donar suport
Pavés manifesta que el missatge que es dona a les famílies és "que no estan soles i que hi ha moltes persones al darrera per pal·liar els efectes de la malaltia". El paper de la família i amics ha de ser "d'acompanyament i recolzament" perquè, a més, són els que detecten les mancances de la persona afectada.
Míriam Pavès indica que la presència a Cerdanyola de l'Associació és molt important per als afectats i familiars perquè després del diagnòstic molts persones se senten perdudes i no saben com reaccionar. Pavés destaca que al Vallès Occidental van ser ateses 45 pacients d'atenció social i 333 d'atenció psicològica, durant els primers 10 mesos de l'any 2018.
La junta local de l'AECC té la seva seu al carrer de Francesc Layret, 74. Atenen els dimecres, de 10 a 12h i els dijous de 18,30 a 20h. Per a més informació: telèfon 93 200 20 99 i cerdanyola@AECC.es
La jornada mundial de la lluita contra aquesta malaltia se celebra tots els anys el dia 4 de febrer, promoguda per la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC) amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i el seu objectiu és sensibilitzar la població mundial sobre el càncer, amb una incidència especial en l'àmbit de la prevenció.