Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • 43.700 persones de Cerdanyola podran votar a les eleccions al Parlament Europeu...
43.700 persones de Cerdanyola podran votar a les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny Una ciutadana de Cerdanyola votant aquest 12 de maig al col·legi Sant Martí

43.700 persones de Cerdanyola podran votar a les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny

13 de maig de 2024 a les 10:56

Dissabte al matí es va fer el sorteig per escollir les persones que formaran part de les meses a les eleccions europees del 9 de juny

El dissabte, 11 de maig, es va celebrar el ple extraordinari per escollir els ciutadans i ciutadanes del municipi majors de 18 anys que faran les funcions de president, vocal o suplent, i que controlaran les 75 meses electorals repartides entre 16 col·legis electorals.

La regidora de més edat dels assistents, Pilar Adell, va ser l’encarregada d'activar el programari que va escollir les persones que formaran part de les meses electorals. En les eleccions al Parlament de Europa del 9 de juny podran exercir el seu dret a vot 43.700 persones.

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès disposa d'un espai eleccions al web municipal en què es pot consultar el cens electoral, les seccions censals, un històric amb els comicis celebrats a la ciutat i el dia de les eleccions, es podrà accedir al programa que farà el seguiment dels comicis a la ciutat.

 

Organització de les meses electorals

L'ordenament legal estableix que el president i els vocals de cada Mesa estan designats per sorteig públic entre la totalitat de les persones incloses a la llista d’electors que sàpiguen llegir i escriure i siguin menors de setanta anys, si bé a partir dels seixanta-cinc anys, podran manifestar la seva renúncia en el termini de set dies. El president haurà de tenir el títol de batxiller o el de formació professional de segon grau o subsidiàriament el de graduat escolar o equivalent. Es designaran 9 persones per cada mesa electoral, 3 titulars i dos suplents per cada càrrec. 

Els ajuntaments fan el sorteig per elegir els ciutadans que formaran part de les meses electorals. Tenen cinc dies per fer-ho. En els tres dies següents al sorteig, es notifica als ciutadans que els ha tocat ser membres de mesa i entregar-los la documentació necessària.

Un cop notificats, els ciutadans designats tenen un màxim de set dies per presentar al·legacions per evitar ser membres de mesa. Ho han de fer davant les juntes electorals de zona. Les al·legacions s'han de resoldre en cinc dies.

El vot per correu

El 30 de maig és l'últim dia per demanar el vot per correu, deu dies abans de la celebració de les eleccions.

Campanya electoral

Del 24 de maig al 7 de juny: és la campanya electoral pròpiament dita. A les 0.00 h del divendres 24 de maig arrencarà la campanya electoral, que s'allargarà fins a la mitjanit del divendres 7 de juny, abans de la jornada de reflexió.

8 de juny: jornada de reflexió

9 de juny: el dia de les votacions, els col·legis electorals estaran oberts des de les 9 h fins a les 20 h.

Més informació a Eleccions al Parlament Europeu 2024. Processos electorals