Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • 5 entitats de Cerdanyola creen la Taula de patrimoni de la ciutat
5 entitats de Cerdanyola creen la Taula de patrimoni de la ciutat

5 entitats de Cerdanyola creen la Taula de patrimoni de la ciutat

10 d'abril de 2019 a les 9:49

Les veteranes Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) i Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer) i les recentment nascudes La Constància, Amics del MAC i Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) volen treballar amb aquesta nova eina per recuperar la memòria històrica i preservar el patrimoni cultural i ambiental de la ciutat.

La creació de la Taula de Patrimoni de Cerdanyola vol “posar en valor el patrimoni cultural i ambiental que identifica i dignifica la ciutat” amb l’impuls dels agents privats i públics i la corresponsabilitat de l’Ajuntament.

Les cinc entitats fundadores indiquen que Cerdanyola compta amb diversos col·lectius que, des dels seus àmbits i amb la seva personalitat diferenciada, treballen ja amb aquests objectius, però la seva col·laboració pot ajudar a assolir una massa social més àmplia que faciliti la posada en marxa de projectes més ambiciosos dels que les entitats podrien assumir de forma individual.

Les cinc entitats que impulsen la Taula subratllen que el valor del patrimoni cultural i el ambiental “rau en el conjunt de béns immaterials i materials, mobles i immobles, d’interès històric, artístic, estètic, plàstic, arquitectònic, urbà, arqueològic, ambiental, ecològic, lingüístic, museològic, etc.... juntament amb els valors culturals que ens identifiquen”. Les associacions insisteixen en la responsabilitat de transmetre a les generacions futures l’herència cultural rebuda, fen-t’ho “de la millor manera”.

Aquesta Taula neix també amb l’objectiu de proporcionar un interlocutor únic al govern de l’Ajuntament per impulsar polítiques de gestió de patrimoni cultural i ambiental i posar en marxa projectes conjunts de tota mena “en els quals poguessin col·laborar les entitats que formin part de la taula o facilitar la concessió de recursos de tota mena que puguin ser compartits per les entitats”.

Els objectius que es marquen les entitats passen per:

1. Identificar el patrimoni cultural i ambiental d’interès del municipi

2. Detectar els possibles riscos o amenaces associats al patrimoni ambiental i cultural.

3. Vetllar per la preservació del Patrimoni cultural i ambiental del municipi.

4. Coordinar iniciatives per preservar el patrimoni cultural i ambiental.

5. Treballar per la recuperació del patrimoni cultural, la memòria històrica i patrimoni ambiental d’interès per la ciutat

6. Impulsar estratègies de participació amb entitats i empreses en coordinació amb estaments públics, per tal d’aconseguir els recursos necessaris i facilitar la consecució dels objectius fixats.

7. Fomentar iniciatives i projectes de caràcter obert, participatiu i transparent per tal d’aconseguir que tots els ciutadans del municipi empatitzin vers el valor del patrimoni cultural i ambiental que és de tots.

8. Difondre el valor del patrimoni donant a conèixer els principals trets i característiques rellevants. el màxim valor en la recuperació del patrimoni, així com també el màxim coneixement i difusió.

9. Organitzar activitats de difusió, divulgatives per a tots els públics de diferents edats.

10. Desenvolupar un programa de conscienciació i sensibilització per tal de fer pedagogia sobre què és el patrimoni cultural i ambiental del municipi, de quins elements està format, quin és el seu valor vers la nostra ciutat i que és la nostra responsabilitat transmetreu en les millors condicions a generacions futures.