Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

8.342 alumnes inicien avui les classes a Cerdanyola

8.342 alumnes inicien avui les classes a Cerdanyola

6 de setembre de 2023 a les 8:42

8.342 alumnes d’educació infantil, primària i secundària obligatòria comencen les classes del curs 2023-24 a Cerdanyola, mentre que els estudiants de batxillerat, cicles formatius i l’escola municipal de música ho faran el 12 de setembre. La resta d’estudis hauran de començar abans del dia 18. La regidora d'Educació considera que són dades positives perquè la matriculació es manté en nivells de cursos anteriors i destaca l'objectiu de fer un pacte de ciutat per l'equitat educativa.

Audios

06-09-2023 Entrevista amb Pilar Adell. Inici del curs 2023-24

D’aquests 8.342 alumnes, 554 són els estudiants de 0 a 3 anys que comencen el curs a les escoles-bressol municipals i les llars d’infants privades, mentre que a l’educació infantil i primària són 4.911 nens i nenes de 3 a 12 anys els que comencen avui les classes. Un centre concertat

Pel que fa a l’ESO, 2.754 nois i noies de 12 a 16 anys obren el curs a instituts públics, centres concertats i privats i 123 alumnes ho fan a centres d’educació especial.

La regidora d’Educació, Pilar Adell, indica que aquestes dades, provisionals, són positives perquè es manté la mateixa matrícula de l’any passat tot i que la Generalitat apuntava un descens general de la matriculació.  

Adell apunta que un dels objectius del govern és "fer un pacte de ciutat per l’equitat educativa" ja que s’ha millorat però encara "hi ha camí per recórrer per evitar la segregació escolar"  a la ciutat. 

Obres de manteniment i millora

El curs s’inicia després de la realització d’obres de manteniment i millora a escoles de la ciutat per part de l’Ajuntament. Així, s’han muntat 16 umbracles a escoles d’infantil i primària que van sol·licitar aquesta instal·lació. En concret són quatre mòduls a les escoles Saltells i Xarau, 3 a l’escola Collserola, dos mòduls a Carles Buïgas i Serraperera i un mòdul més a l’escola municipal La Sínia.

A més, s’han fet intervencions de pintura al Centre d’Educació Especial Jeroni de Moragas, arranjament de font del pati a l’escola Bellaterra, la reixa de tancament del porxo posterior de l’escola Serraperera i la instal·lació d’equipaments als patis de les escoles Bellaterra, Carles Buïgas, La Sínia, Sant Martí i Serraperera.

La Generalitat també ha reformat parcialment la tanca perimetral de l’institut Jaume Mimó i els paviments interiors de l’aulari d’infantil de l’escola Bellaterra. També està en marxa la reparació d’esquerdes de la pista i l’arranjament de la cornisa a l’escola Turó de Guiera.

Ajuts a l'escolarització

L'Ajuntament de Cerdanyola té previst destinar 663.000 euros als ajuts directes a l'escolarització per a aquest curs, cosa que suposa un 4% d’augment respecte a la convocatòria del curs 2022-2023. Aquesta partida pot variar segons les necessitats. Es donen beques per aquests conceptes: Menjador escolar (alumnat d’educació infantil, primària, ESO, escoles bressol municipals i educació especial); llibres i material escolar (alumnat d’educació infantil, primària i secundària i educació especial ); Llars d’infants (alumnat de 0 a 3 anys); equips informàtics personals, llicències digitals, plataformes on line i/o programari (Alumnat d’ESO).

D’altra banda, les escoles bressol municipals (Cordelles, Turonet i Montflorit) i Aulos, Escola Municipal de Musica s’inclouen en la tarifació social, que pot suposar una reducció del preu de fins a un 80%, depenent de la situació econòmica de la família.

Nova escola-bressol?

En relació al futur, Adell destaca que l’objectiu del govern continua sent assolir un model de gestió directa de les escoles-bressol municipals, tot i les dificultats i complexitats jurídiques, i la creació d’una quarta escola-bressol municipal, atès que les 64 peticions de matrícula que han quedat en llista d’espera demostren l’existència d’una demana a la ciutat.