Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

8 úniques places lliures per al Camí de Justícia

8 úniques places lliures per al Camí de Justícia

22 de desembre de 2011 a les 0:00

El Camí de Justícia entre Cerdanyola i Sant Cugat -resseguint la petjada de l'assassinat de l'abat Biure de Sant Cugat pel noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells la nit de Nadal de 1.351- compta amb 8 places d'inscripció encara lliures, tot i que les inscripcions s'havien tancat ja fa alguns dies. Les persones que vulguin inscriure's han de trucar al telèfon de l'Ateneu, al número 93 591 41 33.

Algunes de les persones inscrites s'han donat de baixa tant a Cerdanyola com a Sant Cugat i això fa possible obrir novament la inscripció, però únicament entre aquesta tarda i demà al matí i per aquestes 8 úniques places.

Recordem que la VII edició del Camí de Justícia entre Cerdanyola i Sant Cugat es farà demà divendres, dia 23, i tornarà a commemorar la nit de Nadal de 1.351 en què el noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells i els seus companys van assassinar l'abat Biure del monestir de Sant Cugat.

Els participants, de Cerdanyola i de Sant Cugat, sortiran del Museu Ca n’Ortadó de Cerdanyola a les 18.45 hores i arribaran al Museu-monestir de Sant Cugat on seran rebuts per les autoritats dels dos municipis cap a les 21.15 hores. Després d’un lleuger sopar medieval, assistiran a la representació de l’assaig general de “Pedra i sang”, una peça de teatre que escenifica els fets de la nit de Nadal. A les 24 h els participants de Cerdanyola tornaran en bus a la ciutat.

Els fets històrics
 
Els Saltells eren una família de la petita noblesa de Cerdanyola, documentada des del 960. El 1347, Berenguer de Saltells va cedir els seus béns al monestir de Sant Cugat, deixant el seu fill Berenguer, a les hores absent, fora del testament.
 
Quan Berenguer va retornar, ja mort el pare, inicià un procés judicial per recuperar els béns cedits amb el recolzament del rei Pere III. El 1350, una sentència va obligar el monestir a vendre el que li havia estat donat i a lliurar a l’hereu els 47.340 sous en què es va valorar. La data fixada per al pagament va ser la vigília de Nadal.
 
El dia s’acostava i l’abat Biure no complia la sentència. La nit de Nadal, Berenguer es va dirigir al monestir i, davant de la negativa de l’abat a pagar, fou assassinat. Però l’assassí no estava sol, l’acompanyaven Bernat Rosseta, germà del batlle de Sabadell, Francesc de Togores, antic veguer de Barcelona, Ramon Vinader, notari i jurista, Antic Farigola i Pere Lletó, masover i procurador del Saltells respectivament, i Galceran “el Negre”, criat de Rosseta i l’únic a qui van poder detenir. Un grup de personatges respectables que evidencien amb la seva participació els conflictes que enfrontaven senyors i feudataris al Vallès, especialment amb el poderós monestir de Sant Cugat.
 
Un cop comès el crim, Berenguer i els seus companys van anar cap a Sabadell, on tots hi tenien feus i censos, i des d’allà van fugir i mai no se’ls trobà, tot i que sembla que es van refugiar a Foix. La seves propietats foren venudes i la casa dels Saltells destruïda per ordre del rei Pere III.