La UAB recorda els afusellaments del Camp de la Bota
5 de febrer de 2015 a les 13:06L’afusellament de més de 1.700 persones a la platja del Camp de la Bota (Barcelona) durant la Guerra Civil i la postguerra, va motivar que Francesc Abad posés en marxa un projecte artístic de memòria històrica, queha arribat a la Sala d'Exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB.
El Camp de la Bota és un projecte en format arxiu que es desenvolupa en diferents direccions: una exposició, un web, cartells, catàlegs... de manera que es troba en constant construcció. Fins a dia d’avui, l’exposició itinerant ha visitat poblacions com Mataró, Roda de Ter, Mollet del Vallès, Terrassa o L’Hospitalet de Llobregat i ara arriba a Cerdanyola, al campus de la UAB.
Des de la UAB destaquen que l’objectiu de l’exposició és ajudar a la recuperació d’una memòria històrica tan oblidada com necessària, i alhora reflexionar sobre els usos de la cultura i la transformació de l’espai públic en una societat globalitzada.
Francesc Abad, autor del projecte artístic, indica que el Camp de la Bota no va ser "un lloc plàcid, sinó de mort". Per a l'artista, "el nostre benestar està construït sobre l'oblit. Aquest oblit és una injustícia sobre la qual s'edifica el nostre present". I alhora es pregunta: "No hi ha una alternativa perquè els homes i les dones pensin d'una manera diferent al voltant del lloc on viuen, treballen i moren?".
La mostra recull testimonis de familiars de les víctimes i publicacions, com un article del periodista Josep Maria Huertas que relatava la història d'aquest espai. Huertas explicava que el 14 de febrer de 1939, "tan sols dinou dies després de la caiguda de Barcelona, l’advocat i diputat Eduardo Barriobero va tenir el dubtós honor de ser el primer afusellat" al Camp de la Bota a mans de les tropes franquistes. Les darreres execucions van tenir lloc el 14 de març de 1952, tretze anys després d’acabada la Guerra Civil. Van ser morts cinc dels integrants del grup anarquista Talión (Pere Adrover, Jordi Pons, Josep Pérez, Genís Urrea i Santiago Amir) acusats d’una sèrie d’atracaments. Entre una data i l'altra, l'exposició denuncia l'afusellament de 1.704 persones