Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • A la recerca d'accions per a la millora de la prevenció i el benestar emocional...
A la recerca d'accions per a la millora de la prevenció i el benestar emocional de la ciutadania

A la recerca d'accions per a la millora de la prevenció i el benestar emocional de la ciutadania

29 de març de 2023 a les 8:48

Serveis municipals, Centres d'Atenció Primària i Serveis de Salut Mental del territori impulsen un treball transversal amb l'objectiu de millorar la prevenció i el benestar emocional de la ciutadania.

El servei de Promoció de la Salut de l'Ajuntament de Cerdanyola ha organitzat una sessió de treball amb professionals de l’àmbit sanitari i social amb l’objectiu de sumar esforços i recursos en salut mental.

La jornada es va desenvolupar a Can Serraparera amb l’assistència de 32 professionals d’aquests àmbits, així com de serveis municipals, que de forma transversal poden donar suport als programes existents o a iniciatives que volen implantar-se.

En aquest sentit, es va presentar l’Oficina Jove. Acompanyament i orientació per a jove i el  nou programa Escolta jove, un servei d’acompanyament emocional per a joves fins a 29 anys. Tots ells recursos del Casal de Joves Altimira.

El servei de Cultura va presentar el programa Lletres i salut amb un recull de propostes de foment de la lectura que treballa diferents aspectes des d’una vessant social.

La tècnica d’igualtat va exposar els serveis del Centre d'Informació, Atenció i Recursos per a Dones (CIARD) i el Servei d'Atenció Integral LGTBIQ (SAI) que  ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica.

Posteriorment, els Centres d’ Atenció Primària van presentar el Programa de prescripció social i salut que vol implantar-se en els propers mesos a Cerdanyola amb la  col·laboració dels serveis municipals i altres professional especialitzats en salut mental. A l’abril es constituirà una comissió de treball.

Aquest programa pretén buscar mecanismes a través del quals un professional de la salut i un pacient identifiquen junts activitats de la comunitat per millorar la seva salut i el seu benestar. Es tracta d'oferir alternatives a la medicalització, a persones amb sentiment de solitud, que estan en risc d'aïllament social o altres situacions de vulnerabilitat.

Finalment el servei de Promoció de la salut  va exposar el Programa de prevenció primària i secundaria del TCA (trastorns de la conducta alimentaria) que s’està desenvolupant a 3r d’ESO a través de la Fundació FITA amb la col·laboració dels serveis municipals de Promoció de la salut i Educació i els Serveis Educatius Vallès Occidental V.

Un dels elements que es va exposar en aquesta sessió va ser un taller adreçat a les famílies  amb l’objectiu de reforçar el seu rol parental davant l’ús de pantalles (mòbil, tauletes, videojocs...) El taller vol facilitar eines per prevenir i gestionar les situacions problemàtiques derivades de l’ús de pantalles i proporcionarà pautes bàsiques per aprendre a fer-ne un ús responsable. Es realitzarà el 27 d’abril i 4 de maig a l’ Àrea Social, subvencionat per Diputació de Barcelona i organitzat pel servei municipals de Promoció de la salut i el servei d’ Educació.

En la trobada han participat representants dels Centres d'Atenció Primària, els  serveis municipals de Joventut, Cultura, Esports, Polítiques d’Igualtat i LGTBIQ+, Serveis Socials,  Promoció Econòmica, Immigració, Promoció de la salut, a més de professionals del CSMA, CAS, PSI del Parc sanitari de sant Joan de Deu, SRC i del Club Social Dinàmics.