Acord per a la restauració de l'ermita de Santa Maria de Les Feixes que permetrà les visites
21 de febrer de 2007 a les 0:00L’Ajuntament de Cerdanyola i els propietaris de la finca on s’hi troba l'ermita de Santa Maria de les Feixes han signat un conveni de col·laboració per a la restauració del temple que permetrà la realització de visites cada tercer diumenge de mes i de visites escolars entre setmana. L'ermita data de 1316 tot i que l'actual aspecte prové d'una reforma barroca.
El conveni estableix que l’església de les Feixes, inclosa en el catàleg del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Cerdanyola, es troba en una situació d’avançat deteriorament que cal aturar de manera urgent i decidida per tal de donar compliment a les determinacions del Pla Especial de Protecció del Patrimoni i evitar la pèrdua definitiva de l’element.
Segons indiquen fonts municipals, per tal de fer efectiva la restauració, els propietaris i l’Ajuntament de Cerdanyola han mantingut converses per analitzar l’estat de l’edifici i explorar les possibilitats d’afrontar el deteriorament en el marc de les quals l’Ajuntament ha elaborat un avantprojecte que determina i avalua les intervencions prioritàries destinades a aturar el procés de deteriorament actual i garantir la seva estabilitat estructural.
Restauració i visites
D'acord al conveni de col.laboració, les actuacions a realitzar són:
- Reparació i restauració de la coberta de la nau i de les capelles laterals.
- Reconstrucció del sostre del porxo.
- Neteja de la vegetació de l’entorn immediat.
- Altres actuacions complementàries.
El conveni també recull que una vegada finalitzades les obres podran efectuar-se visites públiques a l’interior de l’església cada tercer diumenge de mes de 10 a 14 hores i els dies laborables per als escolars. L’organització i gestió d’aquestes visites aniran a càrrec de l’Ajuntament.
Edifici documentat des del 1316
Segons indiquen des del Servei de Patrimoni Cultural, l'ermita de Santa Maria de les Feixes està documentada des del 1316. Originàriament era un edifici romànic o d'inspiració gòtica amb diversos altars que depenia de l'església parroquial de Sant Iscle. El 1784 va ser profundament reformada per construir l'actual ermita d'estil barroc. La reconstrucció va ser encarregada per Magí Negrevernís, ciutadà de Barcelona, que l'havia adquirit juntament amb la masia de Can Canaletes en pública subhasta el 1770, després de l'expulsió dels jesuïtes, que n'eren els propietaris. L'ermita ha estat sempre vinculada a la masia de Can Canaletes i per la festivitat de Sant Felip s'hi celebrava un aplec.
L'ermita és un edifici amb planta de creu llatina amb un porxo d'entrada, teulades a dues vessants sobre encavallades de fusta i un campanar d'espadanya rematat amb un frontó trencat decorat amb esferes de ceràmica de color verd.
Per sota de l'ermita i dels camps que l'envolten es troben les restes arqueològiques d'una vil·la romana datada entre els segles I i V dC. que no s'ha excavat mai. No gaire lluny de la vil·la es va trobar un mil·liari de l'època de l'emperador Galeri (293-305 dC) que hauria format part d'una via secundària que, passant per Cerdanyola, comunicava Barcelona amb la via Augusta. Al Museu Ca A.Ortadó-R.Maymó hi ha exposat el mil·liari i alguns objectes procedents de la vil·la.