Acostant la ciència a les famílies de forma divertida
18 de setembre de 2014 a les 14:09El Sincrotró Alba organitzarà per primera vegada a Cerdanyola la Nit Europea de la Recerca, una iniciativa que s'ha presentat avui públicament i que es celebrarà el dia 26 de setembre al Museu d'Art de la ciutat, el MAC-Can Domènech.
La jornada vol atraure a un públic divers i no especialitzat les investigacions que es desenvolupen al Sincrotró i acostaran als visitants a la Nit Europea de la Recerca els científics que desenvolupen els diversos projectes i experiments que es fan a l'equipament del Parc de l'Alba.
La joronada es desenvolupa de forma simultània en 300 ciutats europees, 14 d'elles espanyoles. A Catalunya, aquesta iniciativa, emmarcada en el projecte Horitzó 2020 de la Comissió Europea, es celebra a Cerdanyola, Barcelona, Lleida i Girona. El lema d'aquesta edició és Investigad@rs per a un futur millor.
Sílvia Simon, investigadora de la Universitat de Girona, destaca que l'objectiu comú és que la ciutadania, i especialment els infants i joves, vegin la ciència com un element proper i necessari.
Programa d'actes a Cerdanyola
A Cerdanyola, la jornada s'obrirà al MAC a les 18 hores del dia 26, es tancarà a les 23 hores i compta amb el suport organitzatiu de l'Ajuntament de la nostra ciutat. L'exploració de materials, l'estudi d'objectes històrics o artístics o la descoberta de nous fàrmacs seran algunes de les qüestions que els investigadors i usuaris del Sincrotró Alba presentaran a la jornada, que comptarà amb demostracions pràctiques i fins i tot concursos de dibuix, jocs per a infants i monòlegs humorístics sobre temes científics per tancar la nit. Ana Belen Martínez, cap de comunicació del Sincrotró Alba, explica que les trobades amb els investigadors seran informals i també comptarà amb contactes per internet a través de Twitter.
Durant tota la jornada hi haurà una exposició per entendre què són els cristalls i com s'estudien en els sincrotrons. Aquesta mostra forma part del projecte comú, en què, tot i que s'aborden coneixements molts diversos, es posa especial èmfasi en la cristal·lografia i la biotecnologia ja que enguany se celebren els anys internacionals d’aquestes temàtiques.
Desmuntant falsos estereotips
Una de les iniciatives que es realitza en totes les seus de la Nit Europea de la Recerca és un concurs de dibuixos en què els nens i joves presenten la seva visió de què és un científic. David Segarra, de la Fundació Catalana per a la Recerca, indica que els dibuixos fets fins ara demostren una visió esterotipada amb una imatge falsa reforçada per la visió que es dona de la ciència als mitjans de comunicació, el còmic o la ciència. Així, Segarra indica que es presenta al científic com un home, quan majoritàriament és una dona, que treballa en solitari, quan es fa en equip, o amb bata blanca, ulleres i cabells esbojarrats. No obstant això, Segarra també remarca que els nens i joves donen una visió positiva de la ciència i cada cop més comencen a dibuixar dones científiques.
Un dels objectius de la jornada és fomentar la vocació investigadora entre els nens i joves. De fet, David Segarra comenta que la decisió de fer estudis científics o no cada cop es pren abans, a primària, i per això, és bo acostar la ciència als més petits d'una manera divulgativa.
Els organitzadors de la Nit Europea per a la recerca remarquen que a les 8 edicions precedents hi ha hagut un element en comú: tant els assistents com els investigadors "s'ho passen d'allò més bé".
14 socis a l'estat
La iniciativa està finançada en el marc del programa Horizon2020 de la Comissió Europea, en la qual participen catorze socis coordinats per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona: BIOcomuniCA’T, el Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH) de Burgos, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Fundación Parque Científico y Tecnológico de Las Palmas de Gran Canaria, la Fundación Séneca de Murcia, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, la Junta de Castella i Lleó, el Museo de la Ciencia de Valladolid, el Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès i les universitats de Cantabria, Extremadura, Murcia i Oviedo.
Per a les edicions del 2014 i 2015, el programa Horizon2020 destina un total 8 milions d’euros a la celebració de la Nit Europea de Recerca que reparteix entre tots els organitzadors d’aquest esdeveniment que té lloc a un centenar de ciutats de tot el continent de manera simultània. El projecte espanyol ha rebut 180.000 euros de subvenció per a dos anys.
Les activitats a Cerdanyola es desenvoluparan al Mac-Can Domènech de les 18 a les 23 hores del 26 de setembre. La jornada acabarà amb monòlegs humorístics a càrrec de Big Van Theory, parafrasejant la coneguda sèrie de televisió.
En edicions anteriors, l’esdeveniment també ha homenatjat científics destacats de la història com Albert Einstein, Marie Curie, Leonardo da Vinci, Santiago Ramon y Cajal o Charles Darwin.