Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Acte contra el genocidi a Palestina

Acte contra el genocidi a Palestina

23 d'octubre de 2023 a les 8:16

ERC, Guanyem, CUP, Podem i Més País han organitzat un acte de suport a Palestina denunciant el genocidi al que està sotmès el poble palestí per l’Estat d’Israel, convidant al membre de la Comunitat Palestina a Catalunya, Saif Abu Kishik; i al professor jubilat del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB, Alejandro Andreassi.

Audios

23-10-2023 Saif Abu Kishik

Saif Abu Kishik, coordinador de la Xarxa Europea de Sindicats per la Justícia a Palestina, mostrava la seva ràbia i dolor per 75 anys d’ocupació militar israeliana, des de la creació de l’Estat d’Israel, “quan Europa fa pagar a Palestina els crims comesos pels europeus contra els jueus”. “Una història de 75 anys de crims de guerra i genocidi amb la complicitat dels estats europeus i Estats Units, amb períodes tan vergonyosos com els acords de pau d’Oslo, en realitat una enganyifa amb promeses incomplertes mentre es triplicava la colonització de territoris palestins”, afegeix Saif Abu Kishik. Una situació dramàtica a la que ara s’afegeix el descobriment de rics recursos naturals a les platges de Gaza, “despertant de nou una cobdícia d’arrels colonials”.

Saif Abu Kishik lamenta profundament que “les anomenades democràcies europees prohibeixin mostres de suport a Palestina o lluir símbols palestins com la kufiya mentre callen quan Israel no permet el treball de comitès de Drets Humans a la zona o han permès el bloqueig total que ha convertir Gaza en la presó a l’aire lliure més gran del món”.

Kishik denuncia que el tall de subministraments decretat per Israel, incloent-hi hospitals, “és una condemna a una mort lenta i una clara mostra de terrorisme d’Estat sobre una població que només demana el compliment de les resolucions internacionals i poder viure en pau, llibertat i plenitud de drets”.

Saif Abu Kishik recordava que “els palestins només demanem el compliment de les resolucions de l’ONU i estem disposats a regalar la meitat de Palestina als jueus”, però que “per a un veritable procés de pau primer cal la retirada militar dels territoris ocupats, frenar les colonitzacions i permetre el retorn dels refugiats”.

El professor jubilat del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB, Alejandro Andreassi, va deixar clar que “a Palestina no hi ha una guerra, si no un genocidi, el desplaçament i extermini del poble palestí que ja es troba en els plantejaments ideològics del sionisme tal com plantejava Theodor Herlz”. Andreassi també vol deixar clar que es pot ser antisionista sense ser antisemita, i que “de fet molts jueus són antisionistes”. 

Alejandro Andreassi explica que “el sionisme és una colonització similar a la que van fer els anglesos a Amèrica del Nord o a Austràlia, presentada pels líders sionistes com l’ocupació d’un territori abandonat i poblat només per algunes tribus salvatges, per tal de construir una identitat nacional jueva seguint el model dels nacionalismes ètnics”, recordant que el líder sionista Vladimir Jabotinski, comandant de la formació paramilitar Irgún, ja al 1904 escrivia que “un home no es pot assimilar a un poble que té la sang diferent a la seva, mostrant-se contrari a qualsevol tipus d’assimilació i convivència en pro d’un país racialment pur”.