Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Activat l'avís preventiu per contaminació a tot Catalunya
Activat l'avís preventiu per contaminació a tot Catalunya

Activat l'avís preventiu per contaminació a tot Catalunya

12 de juliol de 2023 a les 11:18

La Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a tot Catalunya. L’avís s’activa per reduir les emissions de contaminants, en aquest cas, les partícules que s’emeten per causa de les activitats humanes, que s’afegeixen a les que hi ha presents a l’atmosfera per motius naturals.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Més de 30 punts amb superacions

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ en més de 30 punts de mesurament de la contaminació atmosfèrica de tot Catalunya. Aquest matí els nivells continuaven elevats i la previsió a 24 hores indica que es poden mantenir així, ja que persistirà la intrusió de pols d’origen africà, amb unes concentracions d’entre 10 i 200 μg/m³ al sector nord-est de la península ibèrica, i les condicions de dispersió no milloraran significativament.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Prevenir les emissions i reduir l’exposició

En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania:

  1. Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  2. Prioritzar el transport públic.
  3. Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  4. Utilitzar el cotxe compartit.
  5. Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  6. En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  7. Regular la climatització de les llars.