Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Activat l'avís preventiu per contaminació per intrusió de pols africana
Activat l'avís preventiu per contaminació per intrusió de pols africana

Activat l'avís preventiu per contaminació per intrusió de pols africana

18 de setembre de 2023 a les 11:52

La Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a tot Catalunya. La causa d’aquesta incidència és la intrusió de pols africana i l’avís afecta 40 poblacions de la zona de Barcelona, entre elles Cerdanyola.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Més de 30 punts amb superacions

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ en 27 punts de mesurament de la contaminació atmosfèrica de tot Catalunya. Aquest matí els nivells continuaven elevats i la previsió a 24 hores indica que es poden mantenir així, ja que persistirà la intrusió de pols d’origen africà, amb unes concentracions d’entre 10 i 50 μg/m³ al sector nord-est de la península ibèrica.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Prevenir les emissions i reduir l’exposició

En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania:

  1. Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  2. Prioritzar el transport públic.
  3. Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  4. Utilitzar el cotxe compartit.
  5. Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  6. En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  7. Regular la climatització de les llars.