Activitats a Ca n'Oliver i casal 'Un tast de Collserola'
21 d'agost de 2015 a les 12:25El Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver no tanca en tot l’estiu. Demà dissabte dia 22, a les 18.30 hores, es realitza una visita guiada gratuïta a l’exposició temporal “Abans de l’Alba”. També pot ser una bona oportunitat per inscriure's a una de les darreres places disponibles per al casal “Un tast de Collserola” que es farà de l’1 al 10 de setembre i en el qual a través de jocs, tallers, itineraris i sortides, els participants descobriran la flora i la fauna del Parc, com fer un itinerari, utilitzar un mapa i una brúixola o a observar el paisatge i els elements naturals que el configuren.
El sincrotró Alba és el símbol del futur tecnològic de Cerdanyola i del país en un terreny que al llarg de la història ha estat clau en les èpoques més diverses. El museu d'història de ca n'Oliver mostra ara aquesta rica història en una exposició oberta fins el 25 d'octubre.
El director del museu, Joan Francès, explica que .Abans de l'Alba explora el dens patrimoni històric que s'ha descobert a la Plana del Castell al llarg de dècades d'excavacions arqueològiques en que s'han fet troballes que van des del paleolític a la guerra civil, resseguint la petjada humana per més de 300.000 anys.
20 plafons informatius expliquen aquest viatge per la història de la humanitat sense abandonar el territori de Cerdanyola i 11 vitrines exposen 85 objectes descoberts a la zona i entre els que destaquen des de les peces de cultura campaniforme del Calcolític, a la gran col•lecció del poblat ibèric de ca n'Oliver, passant per figures de l'època romana o l'etapa dels masos i el castell.
Aquesta presència humana constant ha permès la realització de troballes interessants i importants que ara, un cop interpretades, es poden donar a conèixer de forma global. Les darreres excavacions s'han realitzat fa només uns mesos aprofitant les obres d'urbanització del Centre Direccional. A només uns metres del Sincrotró es va descobrir un hipogeu de l'edat del Bronze amb restes humanes de fa més de 3.500 anys i peces materials que han estat objecte d'un laboriós treball científic d'alta tecnologia que ara es pot comparar amb el d'altres jaciments de l'entorn, com el de les sitges de la UAB o l'hipogeu del calcolític del carrer Paris.
Pere Solà, director del Consorci Urbanístic del Centre Direccional, destaca que el projecte del Parc de l'Alba significa "l'enllaç entre la prehistòria i el futur d'un territori que de vagades ha estat magatzem de rebuig de la prosperitat i que vol esdevenir model de ciutat sostenible per viure i treballar en comunitat".
Solà recorda que el Consorci va aportar 1'4 milions per a la creació del Museu i Poblat ibèric de Ca n'Oliver i que mantindrà el suport a les prospeccions arqueològiques que es realitzin.
La coordinadora en matèria de Cultura de la Diputació, Marta Alós, destaca la riquesa cultural que suposa el treball realitzat als 65 museus locals de la província i el gran retorn econòmic que suposa per al territori.
Les pròximes activitats que es realitzaran a ca n'Oliver són el casal Un tast de Collserola que es farà de l’1 al 10 de setembre i per al qual encara hi ha places disponibles; l'itinerari pel parc de Collserola del 6 de setembre; la conferència de Marc Guàrdia sobre les excavacions a la plana del Castell entre els anys 2007 i 2014 el 17 de setembre, o el taller sobre la guerra a l'antiguitat, Vae Victis, del dia 20 de setembre.