ADAC denuncia la situació dels animals domèstics trobats als horts entre Cerdanyola i Badia
4 de juny de 2018 a les 10:49Les obres de millora i ampliació de la C58 que han començat recentment s'han iniciat amb el desmantellat els horts existents entre la carretera que uneix a Cerdanyola i Badia, el riu Sec i la UAB. En aquests horts, les associacions animalistes han trobat animals domèstics (sobretot gats) i de granja abandonats i en males condicions.
Audios
04-06-2018 Entrevista Iván Garnelo
L'Associació en Defensa dels Animals de Cerdanyola (ADAC) ha impulsat una campanya a través de la plataforma Change.org demanant la prohibició de tenència d'animals als horts. La petició, dirigida als ajuntaments de Cerdanyola, Badia, Ripollet, Barberà, Sant Quirze i Montcada i Reixac i a la Universitat Autònoma, ve motivada per les obres de l'autopista C58 que afecten, entre altres zones, l'espai d'horts entre la ciutat de Badia del Vallès, la carretera que l’uneix a Cerdanyola, el riu Sec i la UAB i on ADAC i altres entitats han trobat animals de granja i domèstics abandonats.
La Generalitat ha iniciat les obres d’ampliació i millora de l’autopista C58 que inclouen una calçada lateral de dos carrils més entre Sabadell i Terrassa sentit Manresa i l‘ampliació a tres carrils del tronc de la C58 entre Terrassa i Sant Quirze en sentit Cerdanyola i la formació de nous carrils de trenat entre el nus de Sant Pau del riu Sec i l’enllaç amb l’AP7 i la B30 al terme de Badia.
Aquestes últimes actuacions afecten directament el municipi de Cerdanyola. Aquest espai entre Badia i sant Pau del riu Sec és el que fa frontera entre Badia i Cerdanyola. Una zona de contacte entre la ciutat de Badia, la carretera que l’uneix a Cerdanyola, el riu Sec i la UAB.
En aquest espai hi ha una zona d’horts que s’estan desmantellant, horts on vivien desenes d’animals, la majoria gats, però també gossos i altres animals de granja com porcs i gallines.
Es tracta d’una zona molt desconeguda del territori, un racó entre Badia, la carretera i l’autopista d’una banda, la UAB d’un altre i el riu Sec al mig. Les entitats de protecció d’animals dels municipis de l’entorn, Badia, Barberà, Sant Quirze, i també Cerdanyola, porten dies fent campanya per recollir aquests animals i protegir-los i denuncien el seu lamentable estat.
Protegir els animals
Un dels integrants d'ADAC, Iván Garnelo, explica que la informació sobre les obres d'ampliació els va arribar de sobte i que ni la Generalitat ni els ajuntaments afectats proposen actuar per protegir els animals com marca la Llei del Parlament 2/2008 de Protecció i Benestar dels animals.
Els horts estan buits des del 2 de maig passat i només queden restes de les construccions que hi havia, però també molts gats perduts en un estat salvatge i sense control.
Garnelo comenta que a mitjans d'abril es van assabentar, per un hortalà voluntari de l'associació, que començarien les obres però no sabien ni quan ni com, i vam començar a fer actuacions per protegir diversos gats que hi havia a la zona ajudant a l'associació animalista de Badia.
També han presentat dues instàncies a l'Ajuntament de Cerdanyola. La primera demana quina informació té el consistori sobre aquesta qüestió i què pensa fer al respecte. La segona sol·licita una entrevista amb l'alcalde, els regidors responsables, els portaveus municipals i un representant de la UAB, atès que la part afectada al municipi de Cerdanyola són terrenys de la universitat. De moment, encara no han tingut resposta.
Deixadessa de les administracions
Per a Iván Garnelo hi ha hagut deixadessa per part de les administracions perquè no era un projecte nou, però "en cap moment s'han contemplat en la memòria del projecte els animals domèstics, només s'ha fet amb la fauna (ocells...) "sense tenir consciència de que allà es queden animals de granja i domèstics que no tenen res com, per exemple, els gossos de caça".
Per això, reclamen a les administracions ajuda per protegir aquests animals. Segons destaca, van tenir contacte amb l'Ajuntament de Badia del Vallès que va contractar la Protectora Help Guau d'Argentona que va rescatar 10 gats, però la resta ho han fet els membres de les entitats animalistes, que com a voluntaris que són "ja no poden fer més".
Garnelo assegura que no han rebut cap recolzament de les administracions que són, indica, les que s'haurien de fer càrrec "perquè és un problema de medi ambient i fins i tot sanitari i de risc per a la salut pública".
Regularitzar els horts
L'activista insisteix en què "no volem que es prohibeixin els horts", però sí demana "que es regulin" ja que, segons afirma, a Cerdanyola hi ha molts horts en aquesta situació i s'ha d'actuar perquè, a més, "porten problemes afegits com el de la infravivenda", amb les construccions que sovint s'aixequen en aquests indrets i que, en ocasions, es converteixen en residencials.
A més, explica Garnelo, la situació en aquesta zona "era complicada perquè, a més de fustes i metalls, es va trobar amiant i les obres es van haver d'aturar per retirar-lo com diu la llei".
La punta de l'iceberg
Per al representant de l'ADAC els fets que s'han succeït arran de les obres de la C58 demostren "falta de previsió i de coneixement de la realitat" per part de les administracions. Per això, no volen que es repeteixi i reclamen "que es posin els recursos humans i materials necessaris per controlar els animals a la ciutat, en els horts i altres àmbits".
La situació dels horts de Badia i Cerdanyola "és la punta de l'iceberg", afirma Iván Garnelo, i la problemàtica "s'estén pel territori perquè molts d'aquests hortelans als que ara han fet fora estan començant a instal·lar-se a la UAB, on també hi ha horts". En aquest cas, "és la UAB qui té la potestat de fer diferents actuacions" i per això demanen que posin de la seva part per intentar controlar la situació.
ADAC, juntament amb altres associacions, està fent una recollida de signatures, perquè aquestes situacions no es tornin a repetir i amb la intenció de presentar-les al Síndic de Greuges explicant que no s'han pres les mesures necessàries i no es contempla la Llei 2/2008. A Cerdanyola es pot signar als centres veterinaris Veto's i Tot Gos.