Adéu Roser!
8 de maig de 2012 a les 0:00El castell de focs al parc del Turonet, sense música enguany per allò de l'austeritat, i la lectura del pregó són sempre el toc d'inici de la festa major del Roser de Maig que enguany ha tornat a fer sortir als carrers de Cerdanyola milers de persones tot buscant les més diverses formes de la diversió i les ganes de passar-s'ho bé ja sigui amb al ritme de música, paladejant la gastronomia local, refermant-se en la tradició, i oferint la més que àmplia oferta d'entitats culturals i cíviques que té la ciutat.
Una festa major que ja la pregonera del Roser, la patinadora Alba Pérez, sotscampiona del món i campiona d'Europa, destacava que deixa records inesborrables, a més de ser un element d'unitat i identitat de la seva ciutat.
Els trons dels focs d'artifici deixaven pas a tres dies de festa en què la música tenia gran protagonisme. Des dels concerts de les bandes de rock locals -The Bacos, The Saurs, D'Om, Los Duquesas de Alba o Cool Frog...- a les actuacions de grups populars com Mojinos Escozíos, Txarango o unes Migas que arribaven a Cerdanyola amb la seva nova veu: la cerdanyolenca Alba Carmona. Tot això passant per la cançó de Dani Flaco, la música atlàntica dels Keympa i Drónan, la I trobada country, el ball de gent gran o les actuacions de les bandes orquestrals: la de l'Agrupació Musical de Cerdanyola o la de l'escola municipal de música Aulos. El seu director, Toni Vidal, destacava el triple èxit de la trobada de bandes de retornar la música de l'aula al carrer, compartir l'esdeveniment amb la banda del Conservatori de Reus i donar protagonisme als alumnes.
Per recuperar forces sempre està la Mostra de Cuina Mediterrània, enguany organitzada totalment per l'Ajuntament. L'alcaldessa, Carme Carmona, obria la mostra recordant que ja són 15 anys d'aquesta festa de la cuina local amb garantia d'èxit. Els restauradors sempre s'esforcen per oferir diversitat de plats i satisfer als visitants. En aquest cas, els establiments que hi van participar van ser Casa Amancio, Cinnamon, Gaucho pizzeria & parrilla, La xarcuteria de L. Lázaro, Los Abetos, Lulapalusa, Mesón don Sancho, Tast & Gust, Via Cana (a més de la fruita -Punt fresc-, els gelats -Heladeria Alaska-, els pastissos -Pastisseria Bonet-, els vins i caves -Espai Vi- i el pa -Forn Gil Sala-). Antonio Castro, de Los Abetos, explicava que tot i estar en desacord amb alguns canvis realitzats en aquesta edició, els hostalers mantindrien una mostra de màxima qualitat aportant receptes i productes de primera. La nit la va prendre la mostra de bars nocturns amb el mateix èxit d'assistència.
Si la gastronomia és cita imprescindible, encara ho és més la tradició. De diverses formes. Per exemple amb les fires com la d'antiguitats i el col.leccionisme o la d'artesania on paradistes com Martín a més de vendre els seus productes expliquen als visitants la riquesa del treball artesanal. Però l'essència de la tradició la configuren les entitats que hi participen a la Festa Major. Moltes i molt diverses. Els Amics del Bonsai ja porten molts anys oferint un aparador del seu treball tant al Roser de Maig com a Sant Martí amb una gran varietat d'arbres que es mostraven al Museu d'Art de Cerdanyola, espai que també va oferir visites guiades durant la festa.
L'Esbart Sant Marçal, la dansa de la Polca de Cerdanyola, el ball dels gegants, començant pel Bernat i la Victòria i acabant amb les parelles vingudes d'Euskadi -de Pasaia i Oiartzun-, la tamborrada de la Casa d'Aragó, la cercavila d'inici i la de Lo Cercanyola, la trobada de puntaires, la ballada de sardanes, el correfoc amb el seu contrapregó o, com no, les figures dels Castellers de Cerdanyola també van ser protagonistes. Aixa, Maria, Julieta i Lídia, de les més petites dels de la camisa verda, explicaven en directe a Cerdanyola Ràdio que lluny de tenir por, pujar els castells els agrada molt. Els menuts també eren protagonistes com a públic formant part d'espectacles d'animació infantil i fins i tot pujant a l'escenari per participar dels números de màgia dels Zootroupe, com era la ciutadania protagonista de les fotografies realitzades pel taller de l'Afocer.
Un Roser de Maig on l'esport té una part molt destacada: pedalada i cursa popular, badminton, patinatge artístic, bàsquet, futbol o la jornada atlètica són exemples d'una festa major amb portes obertes al PEM Guiera, torneig de petanca i en què l'automodelisme plantejava una cursa espectacular amb 12 circuits diferents amb decoració molt cerdanyolenca: els cotxes passaven per la C, pel castell o fins i tot, com explica David Ávila, president del Cerdanyola Model Car, per un radar amb cotxe dels Mossos d'Esquadra inclòs. Una festa esportiva en què no importa tant la competició com la participació. Jaume Pla, president del Club d'Handbol Cerdanyola, mostrava la seva satisfacció per un torneig amb molts equips de base, moltes jugadores i unes bones expectatives d'alimentar la pedrera local.
L'esport seguirà en pròxims dies dins del programa del Roser de Maig, que encara no s'ha tancat. Dissabte hi haurà un torneig de patinatge artístic a l'escola Xarau, diumenge serà el torn de la trobada de tambors, la roda de gitanes amb una nova Polca de Cerdanyola o el Dia Internacional de la Dansa. Més enllà, festa intercultural de l'escola Les Fontetes el dia 19, la Cursa per Collserola del dia 20 i la Nit de Cante Jondo per cloure programa el dia 26.
Són moltes les activitats, entitats, artistes que participen a la festa major del Roser de Maig; prop de 75 activitats en tres dies dels que hem fet només un tast en aquestes línies. Ara toca esperar al Roser del 2013.