ADIA: 10 anys millorant la situació dels nens a Etiòpia
4 de desembre de 2008 a les 0:00
El pare Ángel Olarán ha visitat Cerdanyola per buscar ajuda en la seva tasca en pro dels infants de la regió etíop de Tigray on el 70 percent dels nens pateixen malnutrició. L’entitat cerdanyolenca Associació per al Desenvolupament de la Infància a l’Àfrica (ADIA) porta 10 anys col.laborant amb Olarán i ara busca nous suports a la ciutat, començant per l’Ajuntament.
“La millor inversió que es pot fer és en els nens”, indica el pare Ángel Olarán que remarca la tasca d’ADIA per aconseguir una alimentació adequada per a milers de nens, cosa que suposarà una població adulta sana que millorarà el seu entorn. “És absurd i inhumà oblidar-se de la part més fràgil” de la humanitat continua el missioner basc durant la xerrada-col.loqui que sobre Etiòpia realitzava divendres al vespre a l’Ateneu.
Olarán remarca que cada dia moren al món 26.000 nens a causa de la mala alimentació i asegura que aquesta dada demostra que “la raça humana és impresentable com espècie animal”. Segons Olarán, els nens d'Etiòpia també tenen drets.
Suport a ADIA
El missioner destaca que cal donar suport a entitats com ADIA perquè tira endavant iniciatives que ajuden al poble d’Etiòpia a tenir un millor futur. Entre les necessitats que destaca Olarán hi ha l’ajuda a les mares amb microcrèdits que permetin donar un futur per a les seves famílies.
Ángel Olarán mostra el seu desig de que s'estableixi una relació de confiança i respecte entre Cerdanyola i la regió de Tigray, on desenvolupa habitualment la seva tasca.
En aquest sentit, l’oftalmòleg Tomàs Martín, cooperant amb Olarán a la ciutat de Wukro, manifesta que la principal missió de les ONG és “cridar l’atenció i ajudar a que es canviï la mentalitat” dels occidentals per aconseguir que es combatin xacres com l’explotació infantil. Martín assegura que “els mals d’Àfrica sempre venen d’Occident” i posa com a exemples l’esclavisme, el colonialisme o les independències amb tiralínies sense tenir en compte les realitats de cada zona, provocant guerres civils fins caure en mans de les multinacionals.
Per a Martín, en entitats com ADIA hi ha una esperança de canvi des de la transparència i l’eficàcia, però, com remarca el fotoperiodista Josep Antón amb unes iniciatives solidàries pensades amb els propis etíops. Antón critica la cooperació solidària pensada des de paràmetres occidentals perquè és ineficaç.