Agnès Rotger presenta "El secret del meu turbant"
18 de març de 2011 a les 0:00L’escriptora i periodista Agnès Rotger ha presentat a Cerdanyola el seu llibre El secret del meu turbant convidada per la Plataforma Cultural de Dones i Vespres Literaris, dins els actes organitzats al voltant del Dia Internacional de les Dones. Nadia Ghulam, protagonista de la novel·la, va excusar la seva assistència per trobar-se estudiant, preparant exàmens.
La novel·la narra l’historia real de Nadia Ghulam, una noia afganesa que amb només vuit anys va patir greus ferides a causa d’una bomba. Després de dos llargs anys de convalescència, va sortir de l’hospital, quan el regim talibà ja s’havia instaurat a l’Afganistan. Sense casa, amb el pare malalt, i el germà mort, la Nadia ha de treballar per mantenir la família, però es troba amb que el nou govern prohibeix que les dones treballin fora de casa. En aquest moment, Nadia pren una decisió radical: es vesteix de noi i durant deu anys es farà passar per un home per portar un sou a casa.
Agnès Rotger va conèixer la Nadia Ghulam a Badalona, on resideix acollida per una família gràcies a les gestions d’una ONG que la va portar a Catalunya per operar-la de les ferides provocades per l’explosió d’una bomba. Agnès Rotger va mantenir llargues converses amb la Nadia que li van servir per desmuntar molts tòpics i descobrir que abans de l’arribada dels talibans al poder, "la infància d’una nena de família de classe mitja alta de Kabul s’assemblava bastant a la d’una nena de Barcelona". Una vida normal que es veu truncada per l’esclat de la guerra i d’una bomba que ensorra la casa on vivia i el món que coneixia.
Al sortir de l’hospital, amb només 10 anys, la Nadia es veu obligada, per pura necessitat de supervivència, a prendre la decisió de fer-se passar per noi per poder treballar. El seu nou rol l’haurà de representar durant 10 anys, al llarg dels quals "passa de la por i la desesperació a la ferma esperança de poder acabar estudiant com a dona".
Agnès Rotger destaca la capacitat de l’ésser humà, representat en la figura de la Nadia, "per buscar i trobar la felicitat en els entorns més hostils i adversos". Una felicitat que es pot trobar als carrers de Peshawar, en una novel·la romàntica i uns trossos de cinta de cassette enganxats amb esmalt d'ungles.
El secret del meu turbant, premi Prudenci Bertrana de l’any 2010, està editat per Columna en la seva col·lecció Clàssica. La novel·la, en català i castellà, va per la segona edició i s’està traduint al basc, portuguès i italià.