Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Aigua regenerada de la depuradora de Sant Pau del Riu Sec abastirà Cerdanyola
Aigua regenerada de la depuradora de Sant Pau del Riu Sec abastirà Cerdanyola

Aigua regenerada de la depuradora de Sant Pau del Riu Sec abastirà Cerdanyola

17 de febrer de 2023 a les 11:25

El projecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) reutilitzarà l’aigua provinent de l’estació depuradora de Sant Pau del riu Sec de Sabadell per a usos municipals, recreatius i industrials. L’aigua regenerada que s’aportarà (1 hm3) representa aproximadament el 10 % del consum total d’aigua potable de Cerdanyola -incloent-hi la UAB- i Sant Cugat.

L’aigua regenerada en aquestes poblacions serà principalment per a usos municipals, recreatius i industrials, tot i que els consums potencials s’acabaran de contrastar durant la redacció del projecte constructiu. Ara com ara, es calcula que el volum d’aigua reutilitzada per a Sant Cugat, Cerdanyola i Bellaterra sigui d’aproximadament d’1.000.000 de metres cúbics anuals, que equivalen aproximadament al 10 % del consum total d’aigua potable de Cerdanyola, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Sant Cugat.

Aquesta mesura forma part del Pla estratègic del cicle integral de l’aigua (PECIA) del territori metropolità que preveu que l’any 2050 hi haurà un dèficit hídric d’aigua potable a la metròpolis si no es reutilitza aigua i estableix diverses línies de treball basades en l’aigua regenerada.

AMB i ACA estan intensificant aquests dos últims anys la producció d’aigua regenerada en l’àmbit metropolità per fer front a la sequera, amb l’objectiu de disposar de més aigua, preservar reserves estratègiques com l’aqüífer del delta del Llobregat i evitar l’alliberament d’aigua dels embassaments.

L’AMB ja ha encarregat la redacció del projecte constructiu, que finalitzarà al març de 2024 amb un pressupost de 261.360,00 €. Pel que fa a l’execució de l’obra, està inclosa en la planificació de l’ACA per als propers sis anys i té un import estimat de 5.160.000 €. Precisament l’ACA, en aquest període, destinarà un total de 120 milions d’euros a la construcció de noves estacions de regeneració d’aigua amb l’objectiu de duplicar la producció d’aquest recurs.

Fonts de l’AMB i l’ACA indiquen que, des del 2018, l’ús d’aigua regenerada a la metròpolis s’ha multiplicat per 15. Els 56 hm3 actuals representen un 20 % dels recursos destinats al consum d’aigua potable, que equival a un 25 % de les necessitats anuals d’aigua potable de la ciutat de Barcelona. Es preveu que el 2030 aquesta producció sigui de 88 hm3 i el 2050 sigui superior als 130 hm3, de manera que podrà cobrir el dèficit estimat actualment.