Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Aina Sastre guanya el premi Barcanova de literatura juvenil
Aina Sastre guanya el premi Barcanova de literatura juvenil

Aina Sastre guanya el premi Barcanova de literatura juvenil

7 de gener de 2016 a les 11:50

La cerdanyolenca Aina Sastre ha guanyat la catorzena edició del premi Barcanova de literatura juvenil amb l'obra "Quan arriba el moment". Joan Bustos ha estat el guanyador en la categoria de literatura infantil amb l’obra ‘Fina Ensurts’.

Audios

07-01-2016 Aina Sastre. Educació i literatura

07-01-2016 Aina Sastre. La Increïble Comestible

07-01-2016 Entrevista amb Aina Sastre.mp3

"Quan arriba el moment" és una novel·la amb un rerefons de fantasia que tracta els terratrèmols que sacsegen el món dels adolescents. L'obra narra la història de la Lili, una adolescent que cada matí s’aixeca enamorada i amb ganes de canviar el món, però també amb una família que es desfà i amb uns malsons massa reals i terrorífics. La Lili lluitarà pels seus ideals, per la seva família i per les seves relacions, però no està tan segura de sortir amb el cor intacte una vegada descobreix en els seus orígens una història de bruixes.

Aina Sastre destaca que és una novel·la que combina la fantasia amb la realitat i que aborda "les coses més comunes de la vida d'una adolescent", una etapa molt intensa de la vida d'una persona.

Per Sant Jordi, a les llibreries

El premi Barcanova consisteix en la publicació dels llibres, que arribaran a les llibreries a l’abril, i en 10.000 euros per a cada guanyador. A part de la remuneració econòmica que comporta, el Premi va acompanyat d’una escultura. L’obra, titulada Lletres al Vent, representa la força de la literatura movent el vaixell de la nostra societat i està dissenyada per l’artista Miquel Aparici.

Bustos i Sastre s’han imposat als 58 candidats que es presentaven, 24 en la modalitat infantil i 34 en la juvenil. El llibre de Bustos, per la seva banda, aborda una història sobre ser diferent en una societat on l’important és no destacar i que tothom sigui igual.

El Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil està destinat a fomentar la creació literària en llengua catalana, adreçat específicament als lectors infantils i juvenils de tots els territoris de parla catalana, amb la voluntat de difondre el gust per la lectura i potenciar la creació de lectors. Entre els seus 16 guanyadors hi ha autors tan destacats com Jordi Sierra i Fabra, Maria Mercè Roca o Xavier Bertran, entre d'altres.

Educació per transformar el món

Aina Sastre és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona i s’ha format en diferents àmbits de l’educació, ja sigui reglada o de lleure infantil i juvenil. Sastre ha combinat sovint aquestes dues categories (audiovisuals i infants) per dur a terme projectes amb infants i joves de diferents edats, com ara videoclips, curtmetratges i el llargmetratge infantil ‘Els nens de Can Cots’amb integrants del Club Infantil, el Clupi En el vessant literari, ha escrit crítica literària i actualment col·labora amb articles en publicacions locals.

L'autora remarca la importància d'escriure per a nens i joves des d'un punt de vista educatiu perquè el foment de la lectura és una de les claus d'una bona educació. Per a Sastre, l'educació "és la clau de tot a tots els nivells i també serveix per transformar una miqueta el món on vivim".

La Increïble Comestible

En aquest sentit, Sastre també participa en una iniciativa ciutadana que fa dos anys que es porta a terme a Cerdanyola per crear horts urbans, sostenibles i autogestionats al centre de la ciutat. Aina Sastre explica que la Increïble Comestible  vol apropar l'agricultura al conjunt de la ciutat, aconseguir la interacció social i generacional i també té un paper educatiu per a la canalla urbanita. Sastre es mostra molt satisfeta per la bona rebuda que ha tingut aquesta iniciativa, però també demana una major implicació per tirar endavant el projecte.

La Increïble Comestible realitza plantades de forma habitual a diferents espais de la ciutat, des de les places més cèntriques a racons dels diversos barris, i Sastre aclareix que el fruit de les plantes el pot agafar tothom, tot i que l'important no és el producte que s'aconsegueixi plantant sinó la funció social realitzada.

Galeria d'imatges