Al mosquit tigre ni una gota d’aigua!
11 de juny de 2019 a les 10:16L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès posa en marxa la campanya estiuenca per evitar la cria i proliferació del mosquit tigre al municipi. L’app ‘Mosquito Alert’, permet col·laborar amb la comunitat científica, mitjançant l'enviament de fotografies, en l'estudi de l'expansió del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga.
Un any més, amb l’arribada de la calor augmenten els punts de cria de mosquits, entre ells el mosquit tigre, espècie que s’ha expandit a molts llocs del món i que pot transmetre algunes malalties com el dengue, la chikungunya o el zika.
Les principals formes de proliferació del mosquit tigre són els ous i les larves. Al nostre entorn utilitza qualsevol massa d’aigua petita i estancada per reproduir-se com ara bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients, raó per la que és molt important eliminar qualsevol punt d’aigua estancada a l’ambient exterior.
Des de l’Ajuntament, entre els mesos de maig i octubre es duen a terme diferents mesures de prevenció de punts de cria de mosquits, seguiment dels embornals del municipi i atenció a les queixes de la ciutadania en relació a la presència de mosquits i/o a la presència de punts amb masses d'aigua estancada on aquests puguin proliferar. També és molt important la col·laboració ciutadana tant a l’hora d’aplicar mesures preventives a les respectives finques, com en el fet de comunicar qualsevol incidència a l’Ajuntament.
Què hem de fer per evitar els focus de cria del mosquit tigre?
- Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
- Els dipòsits o bidons que s’utilitzen per recollir aigua pel rec han d’estar coberts amb una tela mosquitera prima o ser buidats i assecats una vegada a la setmana com a mínim
- Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs. Els embornals del jardí que acumulin aigua es poden tapar amb una tela mosquitera per tal d’evitar que el mosquit entri i hi posi els ous. També es recomana netejar-ho una vegada a la setmana tirant-hi aigua a pressió.
- Vigilar les basses petites, buidar-les dos cops per setmana o cobrir-les amb una tela mosquitera. També es recomana introduir peixos (per exemple la carpa comuna) a les basses, sent un mètode biològic d’eliminació de les larves de mosquit.
- Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les.
- També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra.
- Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.
Per informar de la presència de mosquits, aigua estancada o qualsevol altra incidència relacionada ho podeu fer al servei de Salut Pública de l’Ajuntament trucant al 935 808 888, enviant un correu electrònic a salutpublica@cerdanyola.cat o mitjançant instància general al registre d'entrades.
Mosquito Alert
Es tracta d’una aplicació per al mòbil que serveix per ajudar a la comunitat científica a estudiar la expansió del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga. La seva utilització és molt senzilla doncs només cal localitzar els mosquits, ous o larves i enviar-ho. També es poden adjuntar fotografies i validar les dels altres participants. Amb la informació facilitada mitjançant l’app es podran millorar les accions de control i predir l’expansió del mosquit tigre i del mosquit de la febre groga cap a zones a on encara no ha arribat.
Díptic informatiu de prevenció del mosquit tigre
Vídeo de sensibilització (versió curta)