Alba celebra 5 anys de llum de sincrotró
16 de març de 2016 a les 11:43El Sincrotró Alba celebra avui cinc anys de la posada en marxa de l’accelerador amb l'elaboració d'un video commemoratiu que remarca que la instal·lació treballa unes 6.000 hores l'any amb una fiabilitat superior al 97%. Cada any passen per la instal·lació més de 1.000 investigadors.
Fonts del Sincrotró Alba de Cerdanyola expliquen gràficament que eren les 15:45 hores del 16 de març de 2011 quan un grup de científics i tècnics van brindar amb cava perquè, vuit anys després de l’aprovació del projecte, s’havia aconseguit produir i veure llum de sincrotró al complex d’acceleradors de la instal·lació. Aquest moment suposava l’arrencada del Sincrotró ALBA que, un any després, començaria a realitzar els primers experiments.
En l’actualitat, la instal·lació ha incorporat noves millores, com el funcionament en mode top-up (o recàrrega contínua) o un sistema ràpid de correcció de l’òrbita, que milloren l’estabilitat del feix. Alba es troba en operació amb set línies de llum disponibles per fer experiments en diversos àmbits científics: física, química, biologia, ciència de materials, propietats magnètiques i electròniques de nanomaterials, patrimoni cultural, entre d'altres. A finals de 2016, es posarà en marxa la vuitena línia de llum, que es destinarà a la microespectroscòpia d’infrarroig, i al 2018 i 2020, respectivament, es finalitzaran dues noves línies de llum.
Francis Pérez, actual cap de la divisió d’Acceleradors i responsable de la secció de Radiofreqüència i Diagnòstics en aquell moment, explica que l'etapa inicial va ser molt emocionant ja que es posava a prova la feina feta en anys anteriors i, si tot anava correctament, podrien "començar a fer experiments en breu”. Investigadors com Ferran Fernández, Beatriz Bravo o David Yépez expliquen els problemes que van tenir que controlar fins que tots els elements van funcionar correctament a la vegada i el 13 de març, per primer cop, el feix de llum circulava per l'anell durant una hora seguida.
Francis Pérez explica que a partir d'aquí calia augmentar la corrent afegint més electrons als que ja circulaven per l'anell i quan ho van aconseguir van saber que havien aconseguit el que Ramon Pascual, un dels impulsors del Sincrotró Alba i president de la seva Comissió Executiva, qualifica com la culminació de 20 anys d'espera.
Un altre pas important en aquells dies va ser portar la llum a les línies de diagnòstic i la primera va ser la línia Xanadú. Ubaldo Iriso, de la secció de física, recorda aquell moment, mentre Salvador Ferrer, responsable de la divisió d'experiments, explica que en sis mesos ja havia llum a quatre o cinc línies.
Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba, manifesta que la posada en marxa del primer sincrotró a l'Estat, ha de ser un dia important i de celebració. L'acte commemoratiu compta també amb la presència de l’anterior responsable d’Acceleradors, Dieter Einfeld.