Albert Duchamp (‘No digas a nadie en qué trabajas’): “Vull humanitzar, que no idealitzar, al funcionari de presons”
26 de març de 2025 a les 11:28No digas a nadie en qué trabajas (editorial Carena) és una novel·la que aborda la vida a les presons des de la perspectiva força desconeguda dels funcionaris que hi treballen. L’autor, Albert Duchamp, ha presentat el llibre al programa Autocine de Cerdanyola Ràdio dedicat al cinema penitenciari.
Poques vegades la literatura o el cinema es fixen en la figura dels funcionaris de presons -excepcions podrien ser les de La Milla Verde, Ariaferma o Brubaker- i si, pel contrari, s’han fixat estereotips que generes prejudicis en l’imaginari popular. Trencar aquesta imatge i normalitzar la figura d’aquests funcionaris és l’objectiu al darrera de la novel·la No digas a nadie en qué trabajas en què el cerdanyolenc Albert Duchamp repassa 40 anys de gestió penitenciària a Catalunya des de la perspectiva dels seus treballadors.
La novel·la explica la història d’un jove anarquista de Sabadell, l’Oriol, que entra a treballar a presons per a protegir un company reclòs per haver atracat un banc. L’Oriol iniciarà una relació sentimental amb una funci0nària, filla d’un comandament, i afrontarà les situacions i conflictes vinculats al seu món de procedència i al nou que l’ha acollit al llarg de 40 anys. Un funcionaria veterà, que exercirà de mentor de l’Oriol, l’adverteix de l’estigmatització davant la societat d’aquests treballadors: “No digas a nadie en qué trabajas”.
Duchamp ha explicat a l’Autocine de Cerdanyola Ràdio que l’objectiu de la novel·la és que el lector entengui que el funcionari és una persona amb els seus mateixos problemes i un dia a dia molt similar i que es normalitzi la visió que es té d’aquests treballadors.
La idea inicial de l’autor no era fer una novel·la sinó un assaig, però al final va apostar per una narració de ficció perquè és més fàcil que el lector empatitzi amb aquest protagonista, això sí, amb moltes de les situacions sorgides de la realitat més fefaent.
Albert Duchamp és mostra satisfet per la rebuda que ha tingut el llibre entre els mateixos professionals del sector ja que les crítiques rebudes han estat constructives. L’autor insisteix que l’objectiu sempre ha estat “humanitzar, que no idealitzar, al funcionari de presons.
Un funcionari de presons que és tant divers com qualsevol altre treballador d’un altre sector. Duchamp explica que n’hi ha de més dialogants i de més rígids” com també cada reclús és diferent i destaca que cal utilitzar molt la psicologia en un context en què es donen situacions de risc.
La novel·la ja es pot trobar a les llibreries de Cerdanyola.