Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Alta participació i grans sorpreses a les eleccions municipals 2003
Alta participació i grans sorpreses a les eleccions municipals 2003

Alta participació i grans sorpreses a les eleccions municipals 2003

26 de maig de 2003 a les 0:00

Les eleccions municipals celebrades ahir a Cerdanyola es van celebrar amb dues notes protagonistes: d’una banda, l’alta participació aconseguida -59'6 percent , a 10 punts de les eleccions de 1999-, i d’una altra, la sorpresa d’un escrutini que treia la majoria absoluta al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), incrementava molt el vot d'esquerres i permetia l'ampliació del número de forces consistorials a 6 de les 7 candidatures presentades. Un govern còmode necessita de la participació de tres candidatures que reuneixin majoria absoluta al Consistori.

El Consistori de Cerdanyola quedarà format per 8 regidors del PSC –Cristina Real, Joaquín Gairín, Antonio Rodríguez, Xavier Gordo, Dolors Toló, Juan Emilio Romero, Félix Sánchez i José Miguel Moreno-, 7 d’Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Alternativa (ICV/EA) –Toni Morral, Eva Torralba, Santi Cayuela, Josep Balsells, Rosa Guallar, José Haro i Rafael Bellido-, 4 de Convergència i Unió (CiU) –Consol Pla, Diego del Àguila, Alfons Escoda i Francesc Camps-, 3 del Partit Popular (PP) –Antonio González, Jesús García i Anselmo Martín-, 2 d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) –Montserrat Puig i Josep Maria Mallafré- i 1 de Participació Activa i Social (PAS) –Carles Arroyo. Només queda fora del Consistori la candidatura d'Una Altra Democràcia És Possible.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) queda com la primera força política amb 7.965 -30'48 percent -, però perd 5 regidors respecte 1999 i amb ells la majoria absoluta. Ara necessita arribar a pactes amb altres forces per poder governar. La candidatura socialista ha estat la més votada a cinc sectors electorals: Adam i Eva-Sibèria, Fontetes-Turó, Antolí-Centre, Banús-Cerdanyola 2000 i Xarau-Cordelles. El districte en què més vots ha aconseguit és el de Fontetes-Turó amb 1.629 vots, i el que menys el de Bellaterra amb 141.

Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Alternativa (ICV/EA) es consolida com segona força política de la ciutat però amb un important increment de regidors -de 4 a 7- i de vots. Iniciativa aconseguia ahir 6.474 vots -el 24'78 percent i era la força més votada a dos sectors electorals: Montflorit-Xops i Serraparera. El districte on més vots ha rebut és Fontetes-Turó, amb 1.382 vots, i el que menys és Bellaterra amb 184.

Convergència i Unió (CiU) augmentava el número de vots i el percentatge, però l'alta participació a la jornada electoral no li feia incrementar el número de regidors i es queda amb els 4 del passat mandat. CiU aconseguia 3.951 vots -el 15'12 percent - i és la força més votada a Bellaterra. El districte on ha assolit més suport CiU és Antolí-Centre, amb 753 vots, i on menys ha estat Banús-Cerdanyola 2000, amb 270 vots.

El Partit Popular (PP) també pujava en vots i percentatge, però l'aritmètica electoral li restava un regidor respecte 1999. Els 3 regidors dels PP s'aconseguien amb 3.636 vots -el 13'91 percent -, que provenien principalemtn de Fontetes-Turó, on aconseguia 922 vots, mentre que on li votaven menys era a Bellaterra amb 185 vots.

Esquerra Republicana de catalunya (ERC) aconseguia complir l'objectiu de tornar al Consistori amb 2 regidors i un increment important de vots que la situaven amb 1.989 vots -el 7'61 percent . ERC treia 411 vots de Fontetes-Turó i 168 de Bellaterra -on era la tercera força més votada.

Participació Activa i Social (PAS) debutava en unes eleccions i ho feia assolint un regidor en un clima de suspens ja que va aconseguir aquest regidor amb les últimes meses electorals escrutades. El PAS obtenia finalment 1.321 vots -un 5'32 percent -, quan per superar el mínim percentatge de vots que exigeix la llei per obtenir representació al Consistori havia de reunir 1.318 vots. A Fontetes-Turó, el PAS obtenia 448 vots i a Bellaterra només 21.

Una Altra Democràcia És Possible (UADEP) és l'única candidatura que es presentava a les eleccions municipals que no obtindrà representació al pròxim Consistori de Cerdanyola. UADEP aconseguia 249 vots -el 0'95 percent - i, d'aquests, 56 eren de Serraparera i 6 de Bellaterra.

Cal aclarir que la majoria de forces polítiques obtenen la major part dels vots a Fontetes-Turó perquè és el districte electoral amb més vots emesos -5.722-, mentre que a Bellaterra va ser on menys vots va haver-hi -1.303.

Pel que fa a la participació, els 26.212 vots emesos suposen un 59'60 percent , promig superat -de més a menys- als sectors de Serraparera, Bellaterra, Antolí-Centre, Banús-Cerdanyola 2000 i Xarau-Cordelles i al qual no s'arribava a Montflorit-Xops ni a Adam i Eva-Sibèria.