Alternativa Solidària PLENTY es presenta a Cerdanyola
26 de febrer de 2004 a les 0:00L’ONG Alternativa Solidària-PLENTY presentava ahir a Cerdanyola la seva nova delegació a la nostra ciutat amb una conferència a càrrec del president de l’Organització de la Nacionalitat Zápara de l’Equador, Bartolo Manari Ushigua, a la sala polivalent del Casal de l’Esport.
El responsable a Barcelona d’Alternativa Solidària-PLENTY, Jordi Noè, va presentar l'entitat "com una entitat que porta més de 15 anys treballant a favor del pobles indígenes de Llatinoamèrica i que té com a principal objectiu donar a conèixer i difondre els seus valors més fonamentals, les seves formes de vida. Des de Plenty les relacions amb les poblacions llatinoamericanes és d’igual a igual i les consideren com un intercanvi que, a la llarga, s’ha traduït al nostre país en una tasca de difusió i sensibilització".
Després de reunir-se ahir al matí amb l’Alcalde de Cerdanyola, el president de l’Organització de la Nacionalitat Zápara de l’Equador, Bartolo Manari Ushigua, va oferir a l’Altis una xerrada en la que va explicar alguns dels fonaments de la seva cultura i el seu poble. Els Zápares no són més de 700 persones en l’actualitat repartides entre l’Equador i Perú, tot i que al segle XIX constituïen un poble de més de 20 mil persones. "La nostra cultura, fortament arrelada a la selva, s’ha anat perdent amb el pas del temps i el mateix ha passat amb la nostra llengua que, avui en dia, només la coneixen els més grans de la comunitat. No obstant, el poble Zápara es troba en un moment de recuperació de les seves tradicions. Estem estudiant algunes possibilitats de futur que passarien per la comercialització d’alguns dels nostres productes, analitzant, això si, com podria afectar a la comunitat l’entrada de diners".
El poble Zápara també s’ha d’enfrontar en l’actualitat amb un problema molt més greu que és l’explotació de pous petrolífers dins el seu territori. El govern de l’Equador vol donar el vist-i-plau perquè aquesta explotació sigui ja una realitat, sense tenir en compte el que pot suposar pels Zápares la destrucció de part de la seva principal font de vida.
La cultura Zápara s’ha transmès, al llarg del temps, oralment. Per aquest motiu, ara és tan difícil difondre-la als més petits del poble. Des de l’Organització preparen ja trobades bianuals entre Equador i Perú amb l’objectiu de portar endavant consells en els que els més grans del poble ensenyin la llengua Zápara als més petits.
Per aconseguir més informació sobre l’ONG Alternativa Solidària-PLENTY i el poble zápara es pot consultar la pàgina web: asplenty@pangea.org