Alternativa Verda demana que es determini si els residus de sals d´alumini de Can Planas es poden reciclar
5 de gener de 2009 a les 0:00Alternativa Verda ha anunciat la presentació d’al.legacions a l´informe de la consultora IDOM sobre l´abocador de Can Planas, segons una informació publicada pel diari El Punt.
Segons aquesta notícia, Alternativa Verda vol que l’empresa Valcritec estudiï si les escòries de sals d’alumini presents a l’abocador de Can Planas es poden reciclar ja que consideren que aquesta mesura no ha estat tinguda en compte a l’informe d’IDOM presentat públicament abans de Nadal. Els integrants d’aquesta formació ecologista consideren que només pot determinar si és posible reciclar o no aquests residus l’empresa Valcritec, de Valladolid, especialista en el reciclatge d’aquests residus especials.
D’acord a aquesta informació d’El Punt, el reciclatge només e spodria fer en cas que les escòries d’alumini no es troben barrejades amb altres residus, cosa que Alternativa Verda considera improbable.
Recordem que la consultora Idom, autora de la diagnosi de la situació de l’abocador de Can Planas i les possibles solucions indica que un 63 percent dels residus abocats correspon a una barreja de residus inerts i industrials (classe I i II); un 23,5 percent el formen terres, roques i residus de classe I, i el 13,5 percent està format per una barreja d’inerts, industrials i especials. Es calcula que aquests últims, els mes perillosos, suposen uns 350.000 metres cúbics. Els responsables de la consultora afirmen que la presència d’aquests residus no suposen una situació de risc per a la salut pública, però manifesten que el planejament urbanístic previst a la zona es veurà seriosament afectat, ja que l’estudi certifica la impossibilitat de construir habitatge i equipaments a la superfície i entorn immediat que ocupen els abocadors.
Els autors de l’estudi proposen cinc alternatives d’actuació per recuperar els terrenys, que van des de l’extracció total dels residus fins a deixar-ho tal com està i limitar-se a una restricció dels usos futurs, però destaquen els avantatges d’una actuació mixta que combina l’extracció d’una part dels residus per a substituir-los per terres netes, i segellar-ne la resta amb un mur o pantalla al voltant del perímetre afectat.
Anunci al DGC
D’altra banda, l’Ajuntament de Cerdanyola ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat l’anunci que l’estudi es posarà a disposició del públic des del dimecres, dia 7 de gener, fins el dia 9 de febrer, i es podrà consultar l’oficina del Consorci Urbanístic del Centre Direccional prèvia petició de cita.