Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Alumnat de 1r de batxillerat de l'Institut Pere Calders treballa en una alternat...
Alumnat de 1r de batxillerat de l'Institut Pere Calders treballa en una alternativa al plàstic

Alumnat de 1r de batxillerat de l'Institut Pere Calders treballa en una alternativa al plàstic

7 de febrer de 2020 a les 14:23

Cinc estudiants de 1r de batxillerat de l'Institut Pere Calders estan treballant en el desenvolupament i comercialització d'un plàstic biodegradable fet amb pell de taronja, una idea amb la que van aconseguir guanyar el concurs Repte Emprèn de La Caixa.

Audios

07-02-2020 Entrevista Institut Pere Calders

Cinc estudiants de 1r de batxillerat de l'Institut Pere Calders estan treballant en el desenvolupament i comercialització d'un plàstic biodegradable fet amb pell de taronja. Es tracta del projecte "OrangePlate", un plat fet amb pell de taronja que es desintegra en 6 mesos, permetent reduir el plàstic d'un sol ús. 

Amb aquesta iniciativa Paula Pavón, Pol Marín, Anna Martinez, Emma Martínez i Jorge Román, van guanyar el concurs Repte Emprèn, impulsat per l'Obra Social ''La Caixa'', i que té com a objectiu aprendre a emprendre.

La professora d'Economia i Emprenedoria de l'Institut Pere Calders, Aurora Trigo, explica que cada any presenta uns 10 projectes d'estudiants del Pere Calders al Repte Emprèn de La Caixa. 

L'objectiu dels projectes sempre és solucionar un problema de les persones, principalment social o medioambiental, amb una nova idea de negoci. 

Els joves estudiants treballen a classe d'octubre a març buscant una solució enginyosa per al problema al que han decidit posar solució. Investiguen, fan proves i finalment el presenten.

Entre els exemples realitzats al Pere Calders estan una app per combatre el bullying, un contenidor intel·ligent per fomentar el reciclatge, unes ulleres de realitat virtual perquè els nens hospitalitzats puguin seguir les classes, etc. En total, el centre ha presentat unes 50 idees de negoci des de l'any 2015.

L'any 2019 el projecte "Orange Plate" va guanyar entre els 2.100 projectes de joves emprenedors d'Espanya, Portugal i Amèrica llatina.

Trigo remarca que per al centre és una satisfacció veure que l'alumnat pot desenvolupar els seus projectes per ajudar a altres persones o millorar el medi ambient i que ells mateixos se n'adonin que poden canviar el món.

Viatge a Silicon Valley

Quan l'alumnat del centre local va ser escollit finalista del programa, van participar, juntament amb  35 grups més, en un campus d'emprenedoria RepteEmprèn treballant per millorar el programa durant 4 dies intensos. Després de passar proves i la valoració d'un tribunal van ser elegits per continuar formant-se a Silicon Valley (San Francisco, Califòrnia)

Aquest estiu van fer el viatge formatiu als Estats Units que els està aportant fruits i aprenentatges, que continuen durant aquest any 2020 amb els seus mentors i partners. Tal i com expliquen l'Emma i l'Anna, aquesta experiència no només els ha servit per aprendre molt d'economia i de gestionar un negoci, sinó que han après a conviure amb gent molt diversa i veure que no tot és competència.

També destaca que el grup cerdanyolenc va poder demostrar que amb poc temps i pocs ingredients, la reducció del plàstic és possible.

Ara estan treballant la seva idea de negoci a través de la incubadora del programa Joves Emprenedors EduCaixa i cada dijous a la tarda tenen reunions i ja estan preparant els prototips, com comenta el Pol.

Tot i que cada un dels integrants del grup estudia una modalitat diferent de batxillerat, el Jorge pensa que el projecte engloba molts aspectes diferents que fa que sigui un treball molt transversal.

"Orange Plate" està fet amb pell de taronja combinada amb altres materials, tot productes biodegradables i properament estarà present en una fira a Barcelona on es presentarà a la recerca d'inversors per a la seva comercialització.

Instagram del projecte: @orange.plate

Galeria d'imatges