Alumnat d'ESO debat sobre bulling i altres violències amb l'obra 'Ja n'hi ha prou'
5 de març de 2015 a les 13:19L'obra, que s'emmarca en el programa del Dia Internacional de les Dones, s'ha representat davant 152 estudiants que han participat en un debat posterior amb els membres de la companyia Teatracció.
Audios
05-03-2015 Gael Camacho
Alumnat de 2n d’ESO dels instituts Gorgs i Jaume Mimó han assistit aquest matí a la representació de l’obra Ja n’hi ha prou i posterior debat a càrrec de la companyia Teatracció al Teatre Ateneu.
L’acte, emmarcat en el programa de commemoració del Dia Internacional de les Dones, és una activitat teatral on es treballa la prevenció de la violència en l’àmbit dels joves i adolescents (família, amics, escola).
Amb aquest recurs educatiu s’incideix indirectament en alguns aspectes de la violència familiar, la violència contra les dones i les actituds masclistes, la violència entre iguals o bulling, els maltractaments per negligència o la influència dels mitjans de comunicació en la percepció de la violència. Un dels actors de la companyia Teatreacció, Gael Camacho així ho comenta.
Els objectius de l’obra són interrogar al jove sobre la violència que l’envolta mitjançant diferents situacions conflictives, desdramatitzar el debat sobre aquest tema mitjançant un llenguatge atractiu, àgil i evocador, però amb el rigor imprescindible.
També potenciar la reflexió, assistir al jove perquè s'involucri en la cura de la seva pròpia salut emocional i de les problemàtiques derivades de la violència que afectin a les persones del seu entorn, estimular-lo perquè sigui capaç de realitzar eleccions positives i pugui prendre decisions de manera responsable i autònoma davant situacions conflictives.
Amb aquesta activitat també es pretén apropar el teatre al col·lectiu jove i mostrar com es fa, potenciant així als futurs espectadors
Segons Gael Camacho, es tracta d’una obra molt dinàmica pel que fa a la forma i a l’estètica, amb canvis ràpids de situacions i un debat posterior amb l’alumnat en el que mostren les seves impressions sobre la història que els han explicat des de l’escenari.
Ja n’hi ha prou... s’ha representat davant 152 alumnes avui per primera vegada a Cerdanyola, però els integrants de la companyia ja han portat a la ciutat altres obres com Que sí, vida! o No em ratllis. Camacho reconeix que hi ha diferents reaccions segons el lloc on es representa l’obra, però que, en general, els joves parlen dels seus sentiments sense complexos davant l’obra que acaben de veure.
La prevenció de la violència
La violència en l’àmbit juvenil és exercida per joves, de forma aïllada o desenvolupar-se per part de grups de nois que s'uneixen amb l'objectiu de participar en activitats violentes. És un fenomen social complex, en el qual incideixen un gran nombre de factors (problemes psicologics, àmbit familiar, l’entorn escolar...) que poden propiciar el seu desenvolupament. La presència d'alguns d'aquests factors no necessàriament comporta al desenvolupament d'un jove violent. És sempre la conjunció de diversos ítems la que facilita que pugui desenvolupar-se un perfil de jove violent amb major probabilitat.
La prevenció de la violència és responsabilitat de tots: pares i mares, familiars, educadors, professionals de la salut, pedagogs, sociòlegs, polítics, mitjans de comunicació, etc. Tot i això, és molt important tenir en compte que el principal factor protector de la violència són el àmbit familiar i l'escolar, i és imprescindible treballar-ho des de la infància.