Alumnat d'ESO reflexiona sobre conductes associades al consum de drogues
19 de març de 2014 a les 14:03Un total de 225 joves han pogut veure l'espectacle interactiu 'No em ratllis', de la companyia Teatracció, aquest matí a l'Ateneu. La iniciativa s’emmarca dins de les activitats de promoció de la salut que organitza l'Ajuntament, amb l’objectiu de prevenir conductes de risc a partir de reflexions i de la participació col·lectiva de l’alumnat.
Alumnat de 4t d’ESO del Col·legi Montserrat i dels instituts Banús i Gorgs han assistit aquest matí a la representació de l’obra “No em ratllis” al teatre de l’Ateneu a càrrec de Teatracció.
Un total de 225 joves han pogut veure un espectacle interactiu que fusiona el teatre amb la prevenció de les conductes de risc associades al consum de drogues. Una eina educativa que complementa i estimula les accions existents que treballen la informació, la prevenció i la sensibilització de les conductes de risc associades als consums de drogues en el nostre municipi.
Entre els objectius de l’activitat, organitzada pel Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Cerdanyola, està el d’interrogar als adolescents a través d’una proposta escènica que dóna pas a un diàleg posterior, mitjançant diferents situacions conflictives on el jove es pot sentir identificat.
També es vol transmetre informació bàsica i adequada sobre els diferents tipus de drogues i els riscos associats al seu consum.
A més, es pretén facilitar als joves i als educadors i educadores instruments per a la reflexió sobre les relacions que estableixen les persones amb el consum i no consum de diverses drogues.
A la proposta interactiva es mostra una imatge positiva de la persona que ha decidit no consumir, a través de la identificació amb el joc de situacions que té la proposta escènica.
D’aquesta manera, es vol estimular al jove perquè prengui consciència de la seva vulnerabilitat davant les drogues i pugui identificar la pressió social per consumir-ne que hi ha al seu entorn. Augmentar la seva capacitat de resistència a la pressió social del grup i a la frustració.
“No em ratllis” explica la història de tres amics que intercanvien experiències en un diàleg que serveix per informar sobre les drogues des de la normalitat.
Matías di Lillo, un dels actors de Teatracció, explica que es tracta d’una obra de 40 minuts i que després es fa un debat amb la participació dels joves que assisteixen a la representació. Segons comenta l’objectiu és informar sobre les drogues, l’efecte que produeixen i les conseqüències que tenen el seu consum.
Mercè Gil, una altra de les actrius de la companyia, destaca que la representació teatral ajuda a informar des del joc i la participació. Una de les coses que més agraden de l’obra, segons assegura, és que els actors no tracten la qüestió en termes de prohibició, sinó que parlen i informen sobre el tema perquè “les drogues han existit, existeixen i existiran sempre” i, per tant, “s’ha de saber conviure amb elles, disposant d’informació si es decideix consumir”.
Di Lillo comenta que en el debat posterior a l’obra, els actors fan preguntes a l’alumnat que va responent i plantejant els seus dubtes i inquietuds sobre el tema. Segons remarca és un diàleg fluid perquè els joves se senten identificats pel tracte proper que reben durant l’activitat de part dels actors.
La regidora d’Educació i de Salut Pública, Maria Reina, explica que la iniciativa s’emmarca dins de les activitats de promoció de la salut amb l’objectiu de prevenir conductes de risc a partir de reflexions i de la participació col·lectiva de l’alumnat.
Teatracció és una ONG de caràcter cultural i sense ànim de lucre que està constituïda per professionals vinculats als àmbits del teatre i l’educació. A més de No em ratllis, la companyia representa obres com Que si, vida, per a la prevenció del VIH/Sida, Dona igual!, per a la sensibilització sobre la igualtat d'oportunitats, o Ja n'hi ha prou, per a la prevenció de la violència de gènere.