Amics d'Oukout guanya el Premi Solidari Josep Rosell
20 de març de 2015 a les 10:17Els Amics del poble d'Oukout ha estat el projecte guanyador de la setena edició del Premi Solidari Josep Rosell, dotat amb 1.500 euros i una obra de l'artista Agustí Hernández. El jurat del premi ha destacat el compromís solidari de la gent jove que impulsa el projecte, alumnes dels instituts Pere Calders de Cerdanyola i Lluís Companys de Ripollet, que treballen valors com l’empatia i el treball en equip, a l'hora que recapten fons destinats a construir una infermeria al poble d'Oukout, al Senegal.
Audios
20-03-2015 Àlex Martín
20-03-2015 Cati Olmo
Àlex Martín, professor de francès i impulsor del projecte, va agrair el reconeixement que suposa el premi "per a tots els alumnes embarcats en una experiència de solidaritat que els permet créixer com a persones i conèixer altres realitats". Martín, que era professor de francès a l'Institut Lluís Companys de Ripollet, va ser qui va arribar fa uns anys al poblat d'Oukout, al sud del Senegal i, ja a la tornada, el que va començar com una simple vídeo conferència per a una pràctica de conversa en francès, ha acabat en una estreta relació, a la que es va afegir l’institut Pere Calders de Cerdanyola, duent a la pràctica el valor comunitari del treball en equip.
Cati Olmo, professora a l'Institut Pere Calders, destaca la doble vessant del projecte, "per una banda facilitar recursos als habitants d'Oukout, gràcies als quals s'està construint una infermeria, es vol construir un pou d'aigua i treballar en un projecte agrícola; i per altra banda facilitar als alumnes dels instituts un espai on treballar la solidaritat, escoltar les seves idees i fomentar la col•laboració amb altres comunitats, fent créixer la seva autoestima en descobrir que un petit gest pot tenir repercussions molt positives a un altre indret del món".
Martín afegeix com alumnes implicats en el projecte "han trobat un motiu d'interès i motivació que dóna sentit a moltes coses i a més repercuteix en una millora substancial del seu expedient acadèmic".
Un dels alumnes de l'Institut Lluís Companys, Joel Hernández, reconeixia la importància dels petits gestos, com vendre pastissos al pati, organitzar festivals de música o vendre roses per Sant Jordi, "i després veure com això esdevé una felicitat compartida amb nens i nenes de la nostra edat a un petit poble d'Àfrica".
Cati Olmo insisteix en què es tracta d'un projecte d'intercanvi i d'ajuda mútua, "no en una sola direcció com erròniament es podria pensar. Des de Cerdanyola i Ripollet s'ofereixen recursos econòmics i des d'Oukout arriben uns valors gairebé espirituals, com el poder del somriure, un valor a la baixa en el nostre món Occidental".
La regidora de Serveis Socials, Carmen Arché, va lloar la tasca diària de les entitats solidàries de la ciutat, "amb desenes de voluntaris que dediquen una bona part del seu temps a ajudar als altres i fer comunitat". L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, va recordar la figura de mossèn Josep Rosell, tot dient que "continua viu entre nosaltres gràcies a una sèrie de valors que ja formen part de la ciutat".
La portaveu de Veus sense Fronteres, Rosa Segarra, entitat guanyadora l'any passat, va passar la reproducció de l'escultura Al germà que estima el germà, de Josep Garriga, als guanyadors d'enguany. L'acte va estar amenitzat pel grup coral 7 de Música, convertit per a l'ocasió en octet.