Amnistia Internacional denuncia la invisibilitat de les persones que fugen de la violència a Centreamèrica
9 de juny de 2017 a les 11:15Train kids és el nom que reben els 50.000 nens i joves que cada any abandonen Guatemala, Hondures i el Salvador amb l’objectiu d’arribar als Estats Units creuant tot Mèxic en tren. Nens i joves que fugen de la pobresa extrema i també d'una violència estructural, tal i com denuncia el llibre de Dirk Reinhardt que presentava ahir a Cerdanyola Amnistia Internacional, ONG que recorda que són refugiats, no migrants.
Amnistia Internacional (AI) considera que el trajecte que segueixen aquests nens i joves, i altres milers de persones cada any, és el viatge migratori més perillós del món. La novel·la de Dirk Reinhardt narra la història de cinc adolescents que marxen en secret cap als Estats Units, seguint la ruta dels trens de mercaderies que travessa Mèxic i afrontar deserts, muntanyes, rius i també bandes de delinqüents i corrupció policial. Més de 2.000 quilòmetres intentant ser invisibles perquè són immigrants il·legals que desafien la deportació i perquè cal defugir les bandes de delinqüents i la guerra del narcotràfic.
La traductora de Train Kids al català i castellà, Montserrat Franquesa, destacava ahir una dada en la presentació del llibre a la Biblioteca de Cerdanyola: "de 100 persones que travessen el riu al sud de Mèxic, només 10 poden superar Chiapas, 3 arriben al nord, a la frontera, i només 1 aconsegueix passar-la".
Refugiats i no migrants
El periodista i portaveu d'AI Catalunya Daniel Vilaró explica que la violència es la causa principal de moltes migracions de l'Amèrica Llatina cap els Estats Units, una violència creixent i que "arriba a tenir nivells bèl·lics, morts provocades per grups de delinqüents" que obliguen els nens a abandonar l'escola per entrar a les mares, agredeixen sexualment fins a l'esclavitud a les noies, i practica un atac constantt contra el col.lectiu LGTBI". Aquesta violència obliga els adolescents a marxar del seu país i Vilaró insisteix: "són refugiats, no migrants perquè l'alternativa és marxar o morir".
Vilaró explica que AI va publicar l'any 2010 un informe, sota el títol, "Victimes invisibles" que abordava les històries terribles d'aquests viatges amb bandes criminals que operen a les principals rutes utilitzades pels migrants irregulars. L'informe certifica que els segrestos, l'extorsió, els maltractaments i la violència sexual a mans d'aquestes bandes són generalitzats. Hi ha víctimes que "desapareixen sense deixar rastre, segrestades i assassinades, o assaltades, agredides i llançades de trens en marxa per alguna de les nombroses bandes delictives" que els esperen a territori mexicà. A més, l'estudi d'AI denuncia 2la implicació, en cert grau, de les autoritats en molts abusos contra els migrants" , fet que "converteix els migrants, i especialment a les dones i els menors, en blanc fàcil de bandes delictives i funcionaris públics corruptes".
La politòloga mexicana Renata Calderón, que ha estat col·laboradora de l'ACNUR, l'entitat d'ajuda els refugiats de l'ONU, explica que la desigualtat es veu molt afavorida per la corrupció i la impunitat i per la guerra contra el narcotràfic que colpeja molt durament la infància. Calderón indica que organismes internacionals apunten que, després de Síria, Mèxic està considerat el segon país més violent del planeta.
Vídeo de la campanya d'ACNUR "Niñez que huye"
Deportacions massives per trobar la mort en el retorn
La politòloga denuncia la falta de protecció dels infants per part de l'estat mexicà, tant durant la seva travessia del país com amb deportacions que poden portar a la mort als nens en el seu país d'origen. Així, Calderón manifesta que durant l'any 2016 Mèxic va deportar 40.000 nens, 19.000 sense acompanyant., i només 200 van demanar asil.
De fet, Calderón explica que mentre els Estats Units deportaven 96.000 persones l'any passat, Mèxic feia el mateix amb 147.000, entre nens, joves i adults. La politòloga explica que, igualment, els pocs que arriben als Estats Units segueixen sent perseguits i "la por sempre els acompanyarà", però els nens entren dins el sistema de protecció. Renata Calderón manifesta que això no interessa i per això no han d'arribar a creuar la frontera.
El valor de l'amistat
Pel que fa al llibre en si, la seva traductora remarca que és una novel·la de fàcil lectura molt recomanable per a joves, especialment a partir de 14 anys, i amb una editorial que proporciona una guia didàctica als centres educatius que ho demanin. Montserrat Franquesa destaca com un dels encerts del llibre la defensa del valor de l'amistat amb els lligams més forts que es podrien fer en condicions dures i amb uns personatges que van evolucionant i madurant. "Els he conegut avui i són tot el que tinc", diu un dels protagonistes de Train Kids al llarg de les seves primeres pàgines.
La regidora de Drets Civils de l'Ajuntament de Cerdanyola, Elvi Vila, obria l'acte tot destacant la importància de la sensibilització i la necessitat de difondre aquest drama humà i donar suport Amnistia Internacional en la seva lluita.