Ampli consens al Ple contra la segregació de Bellaterra i per un nou conveni amb l'EMD
30 d'octubre de 2015 a les 14:15El Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola aconseguia ahir un ampli consens, amb l'única excepció del PP, per plantejar la negociació d'un nou conveni regulador amb l'EMD de Bellaterra que permeti el seu encaix en el municipi i solucionar els problemes històrics de la seva ciutadania. El PP anunciava que portarà al Parlament la petició de creació d'un nou municipi sorgida del procés participatiu Bellaterra Municipi i el president de l'EMD criticava que no es respecti el dret a decidir de las ciutadania de Bellaterra. Ramon Andreu proposava que l'Ajuntament presenti un nou conveni i es sotmeti a votació a Bellaterra amb la condició que el referèndum sigui vinculant i es respecti el seu resultat.
Inicialment es presentaven tres texts sobre el tema, però Ciutadans i Esquerra van acceptar la retirada de les seves mocions per aconseguir l'aprovació d'una declaració amb ampli consens. El text aprovat suposa la creació d'una taula de treball per l'elaboració d'un conveni que permeti donar a la ciutadania de Bellaterra serveis de forma eficient i que es sotmeti a consulta entre la seva ciutadania. També es planteja fer una comissió de seguiment entre Ajuntament i EMD per donar solucions als problemes que es plantegin a Bellaterra. El document indica que el Ple "no és favorable a la segregació".
Per contra, des de l'EMD s'afirma que el text no respecta el dret a decidir de la ciutadania de Bellaterra expressada en el procés participatiu de setembre en què el 94% dels participants van votar a favor de la independència com a municipi. Tots els grups van manifestar el respecte a la consulta, però també el seu dret a plantejar vies de solució alternatives a la segregació.
Tant Iniciativa com Convergència van destacar que són grups promotors de l'EMD de Bellaterra i per tant favorables a trobar solucions que millorin els serveis de la seva ciutadania. Des d'Iniciativa, Jordi Miró explicava que cal arribar a un acord en què els bellaterrencs se sentin còmodes pertanyents al municipi de Cerdanyola i Marc Costa, regidor de Convergència, insistia que abans de parlar de segregació s'ha d'intentar fer un nou conveni més just que satisfaci totes les parts. Costa assegura que "aquí s'han saltat un pas".
L'únic grup que va votar en contra va ser el PP que va destacar que la recaptació d'impostos a Bellaterra és de 6 milions d'euros i l'actual conveni de l'EMD és de 420.000 amb una situació de "maltractament i falta de manteniment que és trist". El portaveu popular, Manuel Buenaño, es va comprometre a portar el debat al Parlament de Catalunya.
Ciutadans assegurava ser l'únic grup coherent perquè ja van presentar una moció al juliol contrària al procés participatiu de Bellaterra. María Valle manifestava que la consulta era sectària perquè només podia participar la ciutadania bellaterrenca quan les conseqüències de la segregació afecten a tota Cerdanyola. La portaveu de Ciutadans insisteix que és més racional i sostenible fusionar municipis que no segregar-los.
Des d'Esquerra, Helena Solà, insistia que el seu grup ha estat favorable moltes vegades als posicionaments de l'EMD, però ara considera que cal optar per una negociació entre Ajuntament i Entitat Descentralitzada oberta a la participació dels veïns i que es sotmeti a consulta ciutadana.
Carles Escolà intervenia en nom de Compromís per Cerdanyola tot destacant que el govern ha ofert des del primer dia renegociar un conveni beneficiós per a les dues parts. Escolà assegurava que hi ha molts llocs on diversos pobles i ciutats comparteixen un municipi ja que aquesta és una eina de servei a la ciutadania. Per a Escolà, l'actual configuració municipal permet més equitat i garantia de serveis que la que tindria una Bellaterra segregada.
Des del PSC, Víctor Francos comentava que l'EMD es va constituir per la pressió política sobre un alcalde feble, en referència a Antoni Morral, i que els socialistes ja van anunciar que acabaria en la petició d'independència. Francos demanava coherència i sinceritat a tots els grups perquè, assegurava, al plenari ningú és favorable a la segregació.
El president de l'EMD insistia que l'actual conveni s'incompleix de forma quotidiana i per tant no es pot negociar un nou conveni. No obstant això, Ramon Andreu plantejava que l'Ajuntament presenti una proposta de nou conveni i es sotmeti a votació de la ciutadania de Bellaterra amb la condició que, si es rebutja, l'Ajuntament seria favorable a la segregació.
Mocions de caràcter social
El Ple aprovava un grup de mocions de caràcter social amb mesures contra la violència masclista i per garantir l'alimentació dels infants en situació de vulnerabilitat. En concret, per unanimitat s'aprovava el compromís en fer de Cerdanyola una Ciutat Lliure de Violències Masclistes, donar suport a les activitats del 25 de novembre, el Dia Internacional d’Eliminació de la Violència vers les Dones i promocionar la participació en la marxa contra les violències masclistes que es farà a Madrid el 7 de novembre.
Pel que fa a l'alimentació infantil, s'aprovava la petició a la Generalitat perquè habiliti les partides pressupostàries per tal que es puguin assolir les beques-menjador necessàries; l’habilitació de mecanismes amb les escoles que garanteixi que tots els nens i nenes de Cerdanyola tinguin garantit al menys un àpat equilibrat al dia; i establir un protocol d’actuació amb supermercats, grans superfícies i entitats del tercer sector per aprofitar els productes que no es venen però que siguin aptes pel consum.
Altres mocions tractaven de diverses maneres el procés sobiranista de Catalunya. La del PSC demanant la sortida de l'Associació de Municipis per la Independència argumentant que els resultat de les eleccions del 27 de setembre va ser d'una clara majoria no independentista va ser rebutjada. PSC, Ciutadans i PP van votar a favor i CxC, ERC, CiU i ICV/EUiA/MES ho van fer en contra. Els mateixos grups van votar en sentit contrari i, per tant, la moció va ser aprovada per donar suport al president Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau, per la seva imputació en relació a la consulta del 9N.
En relació a un altre president de la Generalitat, PP i Ciutadans s'abstenien en l'aprovació perquè el Ple insti al govern estatal a anul·lar la sentència del judici sumaríssim al president Lluís Companys i reparar el seu honor.
Dues comissions s'aprovaven en l'apartat de mocions i per unanimitat, la de participació amb l’objectiu d’aconseguir que els Consells Municipals siguin més representatius i eficaços i emetin informes previs a les grans decisions de govern i la de seguiment de gestió de diferents equipaments per part de la Federació Catalana d’Handbol per acordar abans del 31 de gener pròxim les actuacions per a l’efectiva extinció del contracte de servei públic de gestió i explotació del PEM Guiera, així com aplicar les sancions establertes per a l’empresa concessionària per pertorbacions i incompliments en la prestació del servei.