Andreu Martín presenta les cicatrius de 1714 que no s'obliden
15 de setembre de 2014 a les 14:09"Una agressió deixa cicatrius i les cicatrius són un recordatori que mai no deixa que ens oblidem d'aquest fet". Amb aquesta afirmació presentava l'escriptor Andreu Martín la seva novel·la "Cicatrius de 1714" (Editorial Bromera) a la llibreria Èfora, la vigília de la celebració del Tricentenari.
Andreu Martín explica que un dels personatges del llibre, la Vicenta, de Xàtiva, abans de fugir del setge d'aquesta ciutat valenciana cap a Barcelona va ser apunyalada dos cops deixant-li una cicatriu en forma de lletra X que a ella li recordava a Xàtiva. Aquesta metàfora ha permès l'autor parlar del setge de 1714 fent un paral·lelisme amb la situació catalana actual. Sense fer una referència directa, però amb una associació clara, segons comenta, indica que "quan hi ha agressions, les podem perdonar, podem fer veure que les oblidem, després fem un pacte, ho arreglem amb un estatut...però hi ha una cicatriu i no s'oblida". I, segons manifesta, el que passa ara és que "hi ha una acumulació de cicatrius" a la societat catalana.
Tot i l'allau d'obres dedicades als fets de 1714 en els darrers mesos, la novel·la d'Andreu Martín, premi Ciutat de Badalona, és diferent ja que es tracta d'una novel·la juvenil, "plena d'humor i aventures i que tracta l'espionatge durant el setge de Barcelona" .
Andreu Martín confessa que tenia curiositat per saber com era la vida quotidiana al 1714 i que ha hagut de parlar amb diferents historiadors i documentar-se exhaustivament per donar vida als personatges. Això li ha permès trobar una gran quantitat d'anècdotes i de detalls que no sabia sobre l'època que li han semblat molt interessant com, per exemple, que el tabac era considerat medicinal.
L'autor explica que la novel·la no fa una anàlisi política de tot el hi havia al darrera d'aquesta data, només fa una anàlisi "des del punt de vista ingenu d'un protagonista juvenil", perquè al cap i a la fi, "és igual que ens mani un rei borbó o un rei àustria, en aquella època s'estava matant gent perquè hi havia dos poca soltes que se'ls havien creuat els cables".
Andreu Martín, novel·lista, guionista de còmic i de cinema, considerat com un dels mestres de la novel·la negra espanyola, va ser convidat per la llibreria Èfora, enguany ambaixadora del llibre en català.