Antoni Bassas, periodisme amb mirada pròpia al Cafè amb Lletres
16 de novembre de 2018 a les 12:02El periodista Antoni Bassas ha presentat al Cafè amb Lletres el seu llibre Bon dia, són les vuit!, editat per Destino i guardonat amb el premi Josep Pla 2018. El llibre recull les vivències del programa El Matí de Catalunya Ràdio que es va emetre des del 1995 fins al 2008, recorda el període de Bassas com a corresponsal als Estats Units i reflexiona sobre la tasca del periodista.
Audios
16-11-2018 Antoni Bassas 1
16-11-2018 Antoni Bassas 2
Antoni Bassas recordava que quan es va posar al capdavant del programa El Matí de Catalunya Ràdio, el programes radiofònics de matí eren tot un referent informatiu de la societat, situant als periodistes implicats en el centre de l'escenari, una situació que" ha anat canviant amb la irrupció de les xarxes que converteixen a qualsevol persona en emissora d'informació".
Una de les persones de referència ètica i professional de l'Antoni Bassas és la periodista russa Anna Politkovskaya, assassinada a l'octubre de 2006 quan investigava les tortures sistemàtiques a Txetxènia. Bassas alerta del perill de pèrdua de drets bàsics "si la ciutadania deserta de les seves obligacions i no els defensa, perquè és la nostra actitud la que determina la societat en la que vivim o viurem. I en aquest conreu de responsabilitats al periodista li toca informar, com va assumir Politkovskaya amb un alt cost".
Bassas creu que "l'objectivitat en periodisme és metafísicament impossible", i que si bé hi ha una obligació professional de tendir a l'objectivitat, "el periodista ha de saber explicar el per què dels fets que narra, interpretar-los, i per això cal tenir una mirada pròpia sobre la realitat".
Antoni Bassas va defensar el paper de TV3 i Catalunya Ràdio perquè "els mitjans públics ajuden a crear una idea de comunitat i són la prova i constatació de l'existència d'un país". Bassas va aconsellar als assistents a informar-se acudint a diversos mitjans de comunicació per tenir totes les versions sobre un mateix fet i poder elaborar conclusions pròpies, "una possibilitat que no sempre existeix a l'Estat espanyol".