Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Antoni Dalmau: "No podem tenir una imatge immutable de les tradicions"
Antoni Dalmau: "No podem tenir una imatge immutable de les tradicions"

Antoni Dalmau: "No podem tenir una imatge immutable de les tradicions"

4 d'octubre de 2012 a les 0:00

Antoni Dalmau, escriptor, historiador i expolític que va ocupar importants càrrecs de responsabilitat com la presidència de la Diputació de Barcelona o la vicepresidència del Parlament de Catalunya, va inaugurar ahir un nou curs de l’Aula d’Extensió Universitària, amb una coferència titulada “Les tradicions, signes d’identitat d’un país”.

L’historiador, escriptor i expolític Antoni Dalmau afirma que “defensar les tradicions és fer pàtria” però “no podem tenir una imatge immutable d’aquestes tradicions”.

Dalmau era el protagonista, ahir a la tarda, de la sessió inaugural del curs 2012-2013 de l’Aula d’Extensió Universitària oferint la conferència “Les tradicions, signes d’identitat d’un país”, acompanyat per l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, i el responsable de l’aula, l’escriptor Isidre Grau.

Després de definir el moviment de les aules d’extensió universitàries com a “un fenomen revolucionari que es produeix en el silenci més absolut”, Antoni Dalmau va explicar com tots considerem les tradicions “un element d’identitat” i, com a tal, la seva defensa suposa “fer pàtria”.

El problema, però, és definir de quines tradicions estem parlant perquè algunes d’elles són copiades d’altres cultures, algunes les hem modificat i, fins i tot, altres que pensem són molt remotes resulta que no ho són tant.

De fet, diu Dalmau, això és el que ens passa amb una gran part de les tradicions que considerem “de sempre” a Catalunya. Les sardanes, els castells o el pa amb tomàquet no tenen més de 150 anys, pertanyen a l’època de la renaixença però el que passa, segons l’historiador és que tenim “una pèssima memòria històrica”.

Altres tradicions, com les festes vinculades al calendari com el Nadal, el Carnestoltes o Sant Joan, sí que són, en canvi, molt més antigues. També ho són les cançons de bressol o les rondalles, entre d’altres elements.

Totes aquestes tradicions s’han anat conservant, amb modificacions i noves incorporacions però s’han mantingut amb el pas dels anys. Antoni Dalmau feia una reflexió en veu alta i és que “no podem tenir de la tradició una imatge immutable” perquè les tradicions “han evolucionat i s’han enriquit amb les aportacions dels que han arribat”.

Nova etapa de l'Aula d'Extensió Universitària

Antoni Dalmau, escriptor, historiador i expolític que va ocupar importants càrrecs de responsabilitat com la presidència de la Diputació de Barcelona o la vicepresidència del Parlament de Catalunya, va inaugurar ahir un nou curs de l’Aula d’Extensió Universitària.

L’aula continua en aquesta nova etapa, la quarta de la seva trajectòria, amb 161 associats que fan possible tirar endavant aquesta experiència. Segons un dels seus impulsors, Isidre Grau, s’ha aconseguit la fidelitat d’un important gruix de persones interessades en continuar formant-se, un moviment que des de la discreció fa molta feina.

Per a Grau és molt important poder tenir una autonomia i autogestió econòmica, comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament que cedeix un espai, el MAC Can Domènech, per realitzar les conferències quinzenals que es programen.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, creu que els quatre anys que han passat des de la primera inauguració de l’aula són la demostració de “la constància, la voluntat i l’esforç” d’un col·lectiu que està arrelant a la ciutat aquest projecte.

L’Aula d’Extensió Universitària, en aquest darrer trimestre de l’any, ja té tota la programació concertada amb conferenciants, segons Isidre Grau, de molta qualitat i molts coneixement específics. A més, es fan sortides trimestrals, la primera d’elles a l’empresa La Fageda, a Olot.