Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Antoni Morral renuncia a la seva acta de regidor

Antoni Morral renuncia a la seva acta de regidor

27 de maig de 2011 a les 0:00

Antoni Morral, alcalde de Cerdanyola de 2003 a 2009 i cap de lista d'ICV/EuiA a les eleccions municipals de diumenge passat, presentava ahir la renúncia a la seva acta de regidor de cara al pròxim mandat i ho feia en el darrer Ple de l'Ajuntament d'aquest mandat, una sessió autènticament dels adéus en què un total de 16 regidors s'acomiadaven del Consistori, entre ells alguns amb tanta trajectòria com Antonio González, regidor des de 1986, o Consol Pla, portaveu de CiU des de 1999 i tinenta d'alcaldia des de 2003. De l'actual Consistori, el dia 11 de juny no continuaran 7 representants del PSC, 6 d'ICV/EUiA, 2 de CiU i el regidor no adscrit.

Antoni Morral no prendrà posessió de la seva acta de regidor en la sessió de constitució del nou Consistori perquè la seva presència a l'Ajuntament "condiciona o pot condicionar" la negociació dels pactes de govern en un moment en què cal "actuar amb la màxima llibertat per encertar quin és el millor govern" per a la ciutat. Morral no vol "ser cap obstacle" en aquest sentit i ha assegurat que no tindrà cap participació en la negociació dels possibles pactes de govern.
 
Antoni Morral comenta que els resultats de les eleccions municipals de diumenge passat s'han de llegir en un context d'una "realitat preocupant en què molta gent pateix els efectes de la crisi, però també una realitat esperançadora" davant els moviments que reclamen més participació ciutadana ja que "de vegades penso que els partits han segrestat la democràcia".
 
Amb Morral s'acomiada del Ple municipal el regidor més veterà de l'Ajuntament, al qual es va incorporar al 1983. Va ser cap de llista i portaveu d'Iniciativa des de 1995 i al 2003 es va convertir en el primer alcalde no socialista de Cerdanyola després de firmar un pacte de govern entre ICV/EUiA, CiU i ERC i reiterar-lo entre Iniciativa i convergents al 2007 en un govern amb minoria que va acabar amb ruptura i la moció de censura entre PSC i CiU al 2009. Ahir Morral insistia en aclarir "una mentida que ha fet molt mal a la política local" i insistia que al 2007 no va firmar cap pacte amb el PP
 
Antonio González
 
Aquesta afirmació de Morral la remarcava el segon regidor més veterà del Consistori, que també deia adéu ahir al Consistori. Antonio González negava el pacte tot i que "ningú sembli entendre que en política també es pot donar alguna cosa a canvi de res".
 
González es va incorporar al Ple al 1986 i va ser cap de llista i portaveu del PP des de 1997 fins el 2007. En aquest últim mandat, una crisi interna al si de la formació popular acabava amb la seva marxa passant a ser regidor no adscrit i la formació d'un nou partit, Gent, amb qui es presentava com a cap de llista a les eleccions de diumenge passat i que considera un partit "amb vocació de futur". González destaca que aquesta anys han estat "tota una vida al servei de la ciutadania" i que se'n va "satisfet d'haver actuat sempre amb honestedat".
 
Consol Pla
 
Consol Pla s'acomiadava ahir del Ple Municipal amb una crida al respecte entre els polítics locals. Segons Pla, moltes vegades ha faltat "saber diferenciar entre les relacions personals i el debat polític" i demanava respecte entre els regidors perquè tots representen la ciutadania".
 
Consol Pla s'incorporava al Ple al 1999 després d'una crisi a CiU pels resultats electorals que es cobraven les dimissions de Jordi Joan Mata, primer, i Emilio Borregán, després. Des d'aleshores va ser la portaveu de la federació nacionalista i candidata a l'alcaldia al 2003 i 2007. L'any 2003 CiU va formar govern amb Iniciativa i ERC i el va repetir al 2007 ja sense Esquerra. Aquest segon mandat va acabar amb l'expulsió del govern de Pla, primer, i la resta del grup de CiU, després, i tornava al govern al desembre de 2009 arran de la presentació de la moció de censura amb un acord entre PSC i CiU. Pla no va formar part de la candidatura de CiU en els comicis locals de diumenge. En aquests 12 anys de presència al Consistori, Consol Pla remarca l'experiència única que ha estat treballar per la seva ciutat.
 
Laura Martínez
 
La regidora socialista i tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Laura Martínez, no va formar part de la llista del PSC a les eleccions de diumenge, però remarcava ahir que creu en el projecte del PSC, amb un equip "valent" i una alcaldessa "amb templança, capacitat i lluitadora". Laura Martínez indica que per ser alcalde "calen més que bones intencions" i manifesta que "ningú ha de fer de la seva vida una professió política al llarg de 28 anys.
 
La regidora feia un avís als polítics locals i assegurava que la participació política els tornava en ocasions "sectaris i amb els ulls emborronats" davant la realitat. Martínez insistia que les acampades dels indignats havien de fer obrir els ulls i mirar més enllà de "debats buits i amb poques aportacions" i agraïa la tasca dels col.lectius que, amb treball i constància, "coll.oquen al polític al seu lloc".
 
A més de Morral, González, Pla i Martínez, el Ple Municipal d'ahir va suposar el comiat d'altres 12 regidors: Josep Tarrés, Esther González –que no va assistir-hi-, Noelia Sánchez, Maria José Cervantes, Javier Montes i Rosa Jiménez pel PSC; Rosa Vilaró Jordi Miró, Rafael Bellido, Gustavo Arias i Marta Pujol –ja que Maria Reina que en principi hauria d'abandonar el Consistori substituirà Morral-per ICV/EUiA; i Fèlix Riba per CiU.

Carme Carmona
 
L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, afirmava que la renúncia de Morral i la renovació del Consistori no suposa "que comenci ni acabi res perquè Cerdanyola, que és el projecte de tots, continua". Carmona manifesta que tots els alcaldes de la ciutat des de 1979 han fet el millor que podien per a Cerdanyola i "tots han deixat la seva empremta".
 
L'alcaldessa considera que aquesta mandat ha estat difícil i convuls i es va intentar "canviar l'ADN de la ciutat a cop de pactes" de govern.