Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Aquest diumenge tornen les visites guiades al Castell de Sant Marçal

Aquest diumenge tornen les visites guiades al Castell de Sant Marçal

28 de gener de 2015 a les 15:01

Sota el títol de “Sant Marçal, de fortalesa a torre d’estiueig” l'activitat, que començarà a les 11,15h, vol descobrir la història d'aquesta fortalesa militar, documentada ja al segle XII, seu dels senyors feudals de Cerdanyola i que al segle XIX es va convertir en una torre d'estiueig.

El castell de Sant Marçal tornarà a obrir les seves portes a la ciutadania el proper 1 de febrer per fer una nova visita guiada als seus exteriors. L’activitat, sota el títol de “Sant Marçal, de fortalesa a torre d’estiueig” vol descobrir la llarga història d'aquesta fortalesa militar, documentada ja al segle XII, seu dels senyors feudals de Cerdanyola i que al segle XIX es va convertir en una torre d'estiueig. Es farà un recorregut pels jardins i voltants del castell, però l’activitat no inclou la visita a l'interior de l'edifici. És una activitat recomanada per a majors de 10 anys i té un preu públic de 3 euros per persona. Enguany, per participar, no cal inscripció, només estar a l'entrada del recinte del castell a les 11:15h

Des de fa anys que el Servei de Patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola organitza aquestes visites a un dels espais més emblemàtics de la ciutat. Una guia acompanya els participants per l’antic recinte exterior del castell i visiten, exteriorment també, la capella de Sant Marçal. És important destacar que l’activitat no inclou la visita a l’interior del castell, ja que es tracta d’una residència particular en què hi viuen els seus propietaris i que no està adequada per a la visita.

El Castell de Sant Marçal, situat en una petita elevació des de la qual es controla visualment el pla de Cerdanyola, és un dels pocs edificis medievals que es conserva a la població. La senyoria de Sant Marçal està documentada des del s. XI quan el monestir de Sant Cugat, que n’era el propietari, la va vendre al comte de Barcelona, Berenguer Ramon I. Al 1135 Ramon Berenguer IV constituí la senyoria dels Montcada, dins de la qual estava el castell. Així ho explica habitualment en les visites la tècnica de Patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola, Marta Argelagués.

Després d’un llarg litigi que enfrontà l’arquebisbat de Tarragona i la família Plegamans - Marimon, al 1542 la senyoria quedà en mans de la família Marimon i dels seus descendents, fins avui.

El Castell de Sant Marçal és un dels símbols de la ciutat i de fet un altre símbol del municipi, l’escut de Cerdanyola, té al·lusions directes a aquest edifici i les famílies que per ell han passat. Així, el Facta non Verba és el lema que pertany a la família Trenor (els propietaris actuals del castell), el lleó representa la família Marimon i la corona representa el títol de marqués que el senyor feudal del castell va rebre al segle XVII pel seu suport als Borbons.

La història del castell reflecteix les transformacions que ha viscut Cerdanyola des de l’Edat Mitjana fins el segle XXI.

A finals del segle XIX es va encarregar a l’arquitecte Gaietà Buïgas la remodelació del castell per convertir-lo en torre d’estiueig seguint un estil eclèctic que anunciava el modernisme. La remodelació va suposar que s’emmascarés l’edifici original que era una construcció de planta quadrada amb pati central, torre circular en un angle i envoltada per un fossar.