Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Argimon referma l’aposta per l’hospital Ernest Lluch i afirma que els diners est...
Argimon referma l’aposta per l’hospital Ernest Lluch i afirma que els diners estan reservats

Argimon referma l’aposta per l’hospital Ernest Lluch i afirma que els diners estan reservats

5 de juliol de 2022 a les 10:19

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha refermat el compromís de la Generalitat per tirar endavant la construcció de l’hospital Ernest Lluch i afirma que està tot planificat i tenen els diners reservats però cal que la Generalitat disposi dels terrenys, procés complex que, indica, s’està accelerant.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha refermat el compromís de la Generalitat per tirar endavant la construcció de l’hospital Ernest Lluch i afirma que està tot planificat i tenen els diners reservats però cal que la Generalitat disposi dels terrenys, procés complex que, indica, s’està accelerant.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, feia aquestes declaracions aquest diumenge, 2 de juliol, a Ripollet en un acte organitzat per Junts per Catalunya on també intervenia el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, l’exalcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, i Marina Geli, qui era consellera de Salut quan va nàixer el projecte al 2006.

Argimon assegura que el compromís amb la construcció de l’hospital Ernest Lluch  és viu a l’agenda política, compta amb el suport dels alcaldes dels municipis que l’han d’acollir i, de seguida que els terrenys siguin cedits a la Generalitat, el procés s’accelerarà.

Els diners per a l’Ernest Lluch estan reservats

El conseller manifesta que aquest centre sanitari, que atendria usuaris de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà i Badia, “sempre ha estat damunt la taula perquè és una gran necessitat”, però manifesta que, tot i el compromís ferm amb la construcció de l’hospital, “cal que la Generalitat disposi dels terrenys, perquè, si no és així, no pot construir-hi, ni tan sols encarregar un projecte ni posar-ho al pressupost”. No obstant això, Argimon insisteix que “ho tenim planificat i tenim els diners reservats” i que “se que els ajuntaments hi estan treballant, perquè ens hem reunit i estem preparant un protocol de treball conjunt”.

Pel que fa als serveis de què disposarà el centre sanitari, el conseller apunta que l’hospital Ernest Lluch atendrà les malalties més freqüents, de baixa o moderada complexitat, mentre que els casos més complexos continuaran al Parc Taulí de Sabadell “perquè tot no es pot fer a tot arreu i hem de conjugar la proximitat amb la complexitat”. Argimon manifesta que per això el gestionaran el Parc Taulí i l’Institut Català de la Salut (ICS), “que és qui s’encarrega de les urgències”.  El conseller de Salut indica que es preveu que l’Ernest Lluch assumeixi “l’atenció intermèdia, com les convalescències; la cirurgia major ambulatòria -que permet el pacient tornar a casa seva el mateix dia o en 24 hores; diagnòstic per la imatge, amb radiologia, ecografia, ressonància magnètica i tacs”.

Procés urbanístic accelerat

Argimon, juntament amb Marina Geli i Antoni Morral, defensa la necessitat d’escoltar la ciutadania abans de prendre decisions. Els tres coincideixen que el procés de construcció de l’hospital ha estat complicat per les dificultats de la gestió urbanística, per la crisi econòmica i per la crisi de la Covid-19.

El delegat del Govern a Barcelona, Antoni Morral, que era alcalde de Cerdanyola al 2006, recorda en aquest sentit que “una part important dels terrenys ja són de l’Àrea Metropolitana, que els va expropiar en el seu moment”. Morral subratlla la complexitat de la gestió urbanística que afecta el projecte, però manifesta que ja està en l’ordre del dia de la Comissió d’Urbanisme -organisme depenent del departament de Territori de la Generalitat- que ho ha d’aprovar i apunta que “sembla que a finals d’any o principis de l’altre ja estarà aprovat i en disposició de ser cedit” al Govern. Segons Antoni Morral, aquest procés s’està accelerant i, un cop cedit els terrenys, “ja entra en el recorregut de la gestió del Govern: partida pressupostària, pla funcional, fer el projecte executiu, licitar l’obra, fer l’obra i posar-lo en marxa”. Tot, explica el delegat del Govern, amb bona  predisposició de tots els alcaldes de les poblacions afectades.  

Necessari per a l'equilibri territorial

Pel que fa a l’exconsellera de Salut Marina Geli, insisteix que és necessari fer l’hospital Ernest Lluch “per equilibrar el sistema hospitalari i per esponjar el Parc Taulí”. Geli destaca que les comarques dels dos vallesos “són tan potents com Barcelona ciutat, però no estan ben servits en l’àmbit hospitalari” i per això emfatitza que la construcció de l’Ernest Lluch és un element d’equilibri territorial. L’exconsellera estima que un 70% de l’activitat que ara li arriba d’aquesta part del Vallès al Taulí es podrà fer al nou hospital..

Galeria d'imatges