Art i denúncia a la cartellera cinematogràfica de Cerdanyola
9 d'abril de 2015 a les 13:30Cinema polític d'autor amb els Xiscnèfils i als cinemes El Punt una comèdia amb Johnny Depp, una història real amb Hellen Mirren i la nova pel·lícula amb vocació semidocumental de Jean Jacques Annaud. És l'oferta novedosa del cap de setmana a la cartellera de Cerdanyola.
Timbuktu és una pel·lícula franco-mauritana de 2014 dirigida per Abderrahmane Sissako. La pel.lícula que porten els Xiscnèfils aquest dijous a l'Ateneu va guanyar el premi César a la millor pel·lícula del cinema francès i va estar nominada a l'Òscar.
La pel·lícula mostra a la ciutat Timbuctu sota l'ocupació d'un grup de gihadistes afins a Al-Qaida que pertanyen a l'organització islamista Ansar Dine. El caos que regna a Timbuctu amb el règim de terror imposat no sembla afectar Kidane fins al dia en què accidentalment mata Amadou, un pescador que ha acabat amb la vida de la seva vaca preferida. Ara s'ha d'enfrontar a les lleis imposades pels ocupants. Cinema polític intel·ligent i indignat, una pel·lícula visualment aclaparadora i de dramatisme calculat.
Altres propostes al Punt
Johnny Depp protagonitza Mordecai als cinemes El Punt a partir d'aquest divendres, una comèdia sobre un excèntric marxant d'art que segueix la pista d'una pintura de la qual sospita que amaga un dipòsit bancari de l'or nazi. La pel·lícula combina gèneres, acció, comèdia, policiac... en una adaptació de la trilogia literària de Kiril Bonfiglioli. Dirigida pel guionista de Mission Imposible, David Koepp, Johnny Depp fa un desplegament del seu histrionisme acompanyat per un repartiment estelar format per Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor, Paul Bettany i Olivia Munn.
També amb l'art està relacionada la segona opció d'El Punt, però aquesta amb un to ben diferent i inspirada en fets reals. Simon Curtis, director de La meva setmana amb Marilyn, torna a la gran pantalla amb el drama La dama de oro. La cinta es centra en la historia de Maria Altmann, una dona que va lluitar durant anys per recuperar les pintures de Gustav Klimt que els nazis van robar a la seva família jueva durant la segona guerra mundial. Entre les pintures destaca el Retrat d'Adele Bloch-Bauer, que dóna nom a la pel·lícula. L'octogenària, interpretada per Helen Mirren, comptarà amb l'ajuda d'un jove advocat, a qui interpreta Ryan Reynolds, per combatre el que es convertirà en la seva croada personal. Mirren torna a aconseguir ser la dignitat personificada interpretant un personatge real.
La tercera opció al cinema del carrer Santa Teresa és molt diferent. Jean Jacques Annaud canvia d'animal. L'ós dels anys 80 esdevé ara un llop. El último lobo aborda la història de Chen Zhen, un jove estudiant de Pequín que és enviat a Mongòlia Interior a les acaballes dels anys 60 per educar una tribu de pastors nòmades. Però el professor esdevindrà en la realitat l'alumne aprenent lliçons de vida en un territori hostil, sobre la llibertat i sobre l'animal més temut i mitificat de la seva fauna: el llop. Un món en extinció es desplega a la pantalla amb la plasticitat habitual del director d'El nom de la rosa, un cineasta que ama els espais oberts, però també la grandiloqüència.