Artpegi: museus, música i estiu
31 de juliol de 2014 a les 15:07
Els museus de la ciutat són joies culturals. D'això no hi ha cap dubte. Però no només pel seu contingut, pel patrimoni cultural, artístic o històric que acullen... sinó també pels propis escenaris que representen per a la ciutat. Aquest és el valor que li vol atorgar un cicle cultural que suma a aquest gaudi un altre: el de la música de qualitat, música que pren especial rellevància per la possibilitat d'escoltar-la en un espai diferent, extraordinari. La tercera edició del cicle Artègi, música als museus ha finalitzat. Passin i vegin
La Jove Orquestra de Cerdanyola obria el 6 de juny l’Artpegi a l’església de Sant Martí. La primera simfonia de Mozart, una de les composicions infantils del geni austríac era una de les peces del repertori d'aquest concert que completava un altre tema de Mozart: la Concertant.
El relleu, una setmana després i en un altre església, però ben diferent, el prenia el piano de Claudia Valetta. L’església vella de Sant Martí és un dels símbols de Cerdanyola, una de les imatges que reflecteixen la panoràmica de la ciutat i que era l'escenari d'un recital d'una instrumentista excepcional: premi especial al millor intèrpret espanyol al Concurs Internacional Maria Canals que, a més, arribava amb la col.laboració del Trinity College de Londres.
Encara al juny era el moment del tercer concert de l'Artpegi, però canviant completament l'orientació musical i de l'escenari: d'un dels escenaris més antics l'església vella, a un dels més moderns: el MAC Can Domènech. Del piano i la música clàssica a la veu del Cor de Cambra 7 de Música amb un repertori de valsos, boleros i tangos. Kerstin Bauer i Stefan Bauer i Julia López i Manuel Ramírez posaven l'expressió dels seus cossos i els seus moviments al servei de l'espectacle com a ballarins d'un concert on tampoc faltava el piano, amb els dits de Marcos Fernández.
La música espanyola dels segles XIX i XX pujava fins el turó de ca n'Oliver el 3 de juliol amb un guitarrista de Cerdanyola. Izan Rubio mostrava al museu i poblat ibèric una part del patrimoni històric musical d'entresegles, un període que també homenatjava en certa manera un muntatge multidisciplinar Passa cantant! que homenatjava moviments culturals tan rellevants, especialment a Cerdanyola, com el noucentisme i el modernisme: Mikko Ikhaeïmo posava els dits i la guitarra i les veus eren cosa de la cantant Maria Altadill i el popular actor Abel Folk
I si una orquestra obria l'Artpegi, aquest tercer cicle el tancava una altra: l'Orquestra de Cambra de Cerdanyola. Com sempre, amb la direcció de Kai Gleusteen, l'orquestra local combinava un repertori climàtic i certament eclèctic: un viatge de les estacions d'Antonio Vivaldi, el classicisme per excel.lència, a les estacions porteñas d'un altre geni, contemporani en aquest cas, com el gran Astor Piazzola. I ja que s'havia de gaudir de clima, de l'estival es bo fer-ho als jardins de ca n'Ortadó.
Han estat ja tres anys d'Artpegi combinant museus i música, escenaris i harmonia: el patrimoni local i el mundial en un mateix estiu.