Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Assumpció Felip, Medalla d'Honor de Cerdanyola i cofundadora del Col·legi Montse...

Assumpció Felip, Medalla d'Honor de Cerdanyola i cofundadora del Col·legi Montserrat, moria l'1 de gener

9 de gener de 2018 a les 14:00

Assumpció Felip Ros, la que fora professora i cofundadora del Col·legi Montserrat, moria el passat 1 de gener als 94 anys. Assumpció Felip va rebre al 2009 la Medalla d'Honor de Cerdanyola, conjuntament amb la seva germana Montserrat, per "tota una vida dedicada a la ciutat, a la millora de la qualitat de vida i dels drets de la seva ciutadania".

Assumpció Felip Ros es definia com a mestra, vocació familiar que té continuïtat en noves generacions al capdavant de l'Escola Montserrat. Felip va rebre, al costat de la seva germana Montserrat, l'any 2009 la Medalla d'Honor de Cerdanyola, un reconeixement que assegurava que l'havia entusiasmat perquè era un reconeixement a una vocació que ja procedia del seu avi. Assumpció Felip confessava en aquell moment la il·lusió que li feia que nets dels seus primers alumnes continuessin lligats al centre i que aquests primers alumnes la seguissin saludant per la ciutat com "la senyoreta Assumpció". 

En el moment del lliurament de la Medalla d'Honor, Cerdanyola.info realitzava una notícia tant escrita com en format vídeo que tot seguit us recordem: 

Assumpció i Montserrat Felip Ros van néixer el 1926 i 1923, respectivament, a Can Basté, als Quatre Cantons, actualment terme municipal de Cerdanyola. En una època en la qual ser nena era difícil si tenies més inquietuds que aprendre a cosir i a cuinar, totes dues van optar per anar una mica contracorrent i posar-se a estudiar, saltant-se els costums de l'època. Crescudes en un ambient de mestres -el seu avi i la seva tieta ho eren-, van incubar l'amor per l'aprenentatge i l’ensenyament, i van començar a donar classes particulars.

Poc a poc els seus alumnes van anar augmentant, fins que es van trobar amb un grup d'estudiants ficats a casa, a Can Basté, que improvisadament esdevingué la primera escola. Veient la demanda d'ensenyament a Cerdanyola, van regularitzar l'escola i així va néixer, l'any 50, l'edifici de Gran Via Prat de la Riba, que oficialitzava la seva feina.

No va ser fàcil, en època franquista, aconseguir els permisos necessaris per engegar un projecte fundat i dirigit per dones. Però l'afany emprenedor i el caràcter lluitador que sempre les va caracteritzar van fer que se sortissin amb la seva. I així l'escola anà engrandint-se fins a l'ampliació que va traslladar-la, l'any 1966, a l'edifici del carrer de Sant Iscle, on avui és encara vigent i omple les aules amb els més petits del poble. En el tarannà constant d'anar creixent i renovant-se, l'any 2000 es construí també el nou edifici, per acollir els actuals estudis de la ESO.

Arrelat a la ciutat i treballant per fer de Cerdanyola un lloc millor i un lloc per a tots, el Col·legi Montserrat ha esdevingut una reconeguda institució que participa amb les entitats que treballen per Cerdanyola i per la seva cultura i tradició. L'Assumpció i la Montserrat, que es van proposar fer palpables les seves idees, que van tirar endavant el seu projecte, autònomes i independents, que van sortir cap a fora quan la dona estava relegada a casa seva, són un exemple d'esperit de lluita, treball constant i, sobretot, de que tot és possible, quan hi ha una dona convençuda amb una inquietud que l'empeny a avançar.

Lliurament de les Medalles d'Honor de Cerdanyola 2009

Galeria d'imatges